2Goda Vin & Bryggeri

Tips inför Italienresan!

  • 4 maj 2017

Vi svenskar tar gärna seden dit vi kommer. Vi vill ha en så liten turistflagga som möjligt viftande i pannan och komma hem med genuina upplevelser. Jag har ett värdefullt tips för dig som ska till Italien och vill göra rätt och uppleva det bästa!

Italienare är ett mycket stolt folk. De är stolta över sitt land, sin historia, sin kultur, sin mat, sitt vin, sina hem, sin fotboll och sina mammor. Mitt mycket användbara tips rör maten och vinet och helhetsupplevelsen när du besöker en italiensk restaurang.

Vad rekommenderar ni?

När du slår dig ner på en italiensk restaurang eller bar (en enkel bar kan servera hur god mat som helst), kasta gärna ett öga i menyn och fundera över vad du vill äta. Då servitören dyker upp lyfter du genast blicken från menyn, ser lite fundersam, men nyfiken ut, och frågar: "Cosa consiglia" eller på engelska "What do you recommend". Nu är du hemma! Du har visat att du respekterar servitörens yrkeskunnande och att du är intresserad av att få smaka det bästa huset har att erbjuda, i mat och dryck. Det som följer blir med stor sannolikhet ett roligt samtal, kanske med en och annan språkförbistring beroende på den samlade språkkunskapen, där du och ditt sällskap lotsas fram till en beställning med mat, vin och vatten som kommer förgylla dagen eller aftonen. Återkommer ni kvällen efter kommer ni redan behandlas som stammisar!

Italiensk bar 
En miss i räkningen blev det för en god vän som skulle äta i en by en bra bit utanför Rom. Kyparen, som bara behärskade världens vackraste språk, rekommenderade den ena rätten efter den andra och min vän med sällskap nickade intresserade hela tiden, men förstod egentligen inte så mycket. De tänkte att det som lyssnade till  var en första introduktion av vad som fanns på menyn och sen skulle de få möjlighet att bestämma sig. Plötsligt var kyparen nöjd och gick, om än med en lite förbryllad min. Det blev en kämpig eftermiddag med väldigt många rätter! Fast gott så klart!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Malmö Vin & Deli

Hoppas vi ses på Malmö Vin & Deli den 3-4 november! 2Goda Vin & Bryggeri finns på plats med provsmakning av viner och gärna för många trevliga samtal med er! Läs mer: Malmö Vin & Deli

logoVinoDeli