2Goda Vin & Bryggeri

Vin och mat – ett samspel

 • 9 jun 2016
En färgstark blandning av råvaror med söt karaktär. Foto: Lena Boström En färgstark blandning av råvaror med söt karaktär. Foto: Lena Boström

Smaken är som.... Ja, olika helt enkelt. Den smakupplevelse vi får av mat och vin är individuell och förändras genom livet. Ändå är det praktiskt med riktlinjer som guidar oss i hur mat och vin får ut det bästa av varandra.

Bilden visar matvaror som har en söt karaktär. Frukt och bär är ofta söta som de är medan många rotfrukter har en sötma som kliver fram när de tillagas. Sötma är som vi vet en av våra grundsmaker, flankerad av sälta, surhet, beska och nytillskottet umami. Där är det stopp för våra definierade grundsmaker än så länge, men forskningen letar nya och pekar just nu mot att fett är en grundsmak. 

Förutom grundsmakerna kan vi få smakupplevelser när vi stoppar mat i munnen, exempelvis metall, torrhet, strävhet eller en brinnande känsla. 

Vidare har vi vår uppfattning av smak som är mycket större och som till stor del beror av våra luktintryck. Smaken av till exempel hallon eller laktrits är egentligen luktintryck som ger oss en uppfattning av vad något smakar.

En måltid är ett samspel

Till grundsmakerna, smakupplevelserna och vår uppfattning av smak kommer många andra faktorer in och påverkar om vi tycker en måltid med mat och vin tillsammans blir riktigt lyckad eller inte. Maträtter innehåller sällan bara matvaror med söt karaktär, bäska eller sälta och ett vin byggs upp av olika grad av syra, strävhet och sötma. Både maträtter och drycker kan var enkla eller mer komplexa, vilket också påverkar hur vi upplever dem tillsammans. Och så vidare!

En måtid är ett samspel som spelas med en blandning av regler, erfarenhet, fantasi – och en del tur!

Hur blir jag bättre på att kombinera vin och mat?

I kategorin "Om vin och mat" kommer vi skriva om samspelet mellan mat och vin. Vi har fått frågor från våra läsare som kommer besvaras och våra egna erfarenheter tillsammans med fakta och diskussioner på området kommer dryftas. Allt med syfte att vi ska känna glädje och tillfredsställelse både när vi förbereder en måltid och när vi avnjuter den.

Tveka inte att mejla om du har frågor kring mat och vin. Vi svarar!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Mer i denna kategori: Bra sällskap till vin »

Beställ vin så här!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

Vi gillar