2Goda Vin & Bryggeri

Bra sällskap till vin

 • 8 sep 2016
Gul eller röd paprika, lök, svamp och ost är gott sällskap till vin och kluriga råvaror. Foto: Lena Boström Gul eller röd paprika, lök, svamp och ost är gott sällskap till vin och kluriga råvaror. Foto: Lena Boström

I senaste inlägget talade vi om råvaror som kan förta eller förstöra smakupplevelsen av ett vin. Nu ska vi se vilka råvaror som kan användas i matlagningen för att överbrygga svårigheterna och lyfta vinets bästa sidor.

När du har vetskap om vilka råvaror som är kluriga i kombination med vin har du också möjligheten att styra upp och ta kontrollen över slutresultatet. Att se upp med är råvaror med för kraftig syra, ägg i olika former, grönsaker som innehåller högre halter av oxalsyra, råa råvaror och starka kryddor med intensiv doft.

Möt upp med vinvänliga råvaror

Knepet är att möta och runda av de kluriga smakerna och dofterna med hjälp av vinvänliga råvaror. Strålande exempel på sådana är ost, svamp, lök och paprika.

• Tomat, sparris och spenat som alla har mycket oxalsyra blir vinvänligt om de steks med lök eller gratineras med ost.
• Ägg blir vinvänligare redan när de tillagas som i en omelett men kombinationen med vin blir ännu bättre om omeletten serveras med svamp, ost eller lök.
• Råa sallatsblad mjukas upp om de blandas upp med exempelvis olja och riven ost.

Prova dig fram!

Att äta god mat och dricka goda viner handlar om njutning, glädje och gärna gott sällskap. Använd vetskapen om kluriga råvaror och smakbryggorna som rundar av dem till att prova dig fram i köket, ha roligt och lära på vägen. Än är inte alla lyckade kombinationer funna!

LÄS MER!
Klurigt sällskap till vin
Vin och mat – ett samspel

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Beställ vin så här!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

Vi gillar