2Goda Vin & Bryggeri

Om syra i vin

 • 16 jan 2017
Tänk dig att du biter i en citron - hur känns det i munnen då? Tänk dig att du biter i en citron - hur känns det i munnen då?

Syra är ett viktigt karaktärsdrag hos vin som påverkar känslan i munnen, smaken och helhetsupplevelsen av vinet, ensamt eller i kombination med mat. Vad menar vi då med syra i vin?

Många upplever att det är svårt att bedöma syran i ett vin. Andra undrar vad det ska vara bra för att kunna värdera om syran är hög eller låg − räcker det inte att konstatera om vinet är gott eller inte? Fördelen med att förstå vad som bygger ett vins karaktär och lära sig att känna igen byggstenarna är att du kan lära dig förstå dina egna preferenser och öka chansen att du lägger dina pengar på vin som du tycker om.

Hur upplevs syra i vin?

Syra är en av de viktigaste byggstenarna i vinet. Hur upplever vi då syran? Tänkt dig att du biter i en citron. Sensationen i munnen är att saliv utsöndras på sidan av tungan, det vattnas i munnen och kan dra lite bak på sidorna i munnen. På samma sätt upplevs syran i ett vin, dock ofta inte med samma tydlighet som en citron eftersom frukten är så väldigt sur. Ju högre syrahalt i vinet desto mer vattnas det i munnen.

Livfullt och krispigt eller alltför surt?

De som uppskattar en hög syra i vin beskriver att syran bidrar till ett friskt, livfullt och krispigt vin med långa smaker. Ett vin med låg syra upplevs för dem i stället platt och det känns svårare att fånga smakerna. De som inte uppskattar hög syra upplever å andra sidan syran som påträngande, som att den tar över och förstör upplevelsen av vinet. De kan rysa till och utbrista ”hu, vad surt” när en annan njuter i fulla drag av den inbjudande syrligheten. Värt att nämnas är att ordet ”surt” i beskrivningen av ett vin inte är positivt utan beskriver ett defekt vin. För den som inte gillar för mycket syra kan den spontana känslan dock vara att drycken är sur.

Balans mellan syra och sötma viktigt

Syran i vin består i huvudsak av tre syror: fruktsyrorna äppelsyra och vinsyra, som finns naturligt i druvan, och mjölksyra. Den senare bildas under vintillverkningen i den så kallade malolaktiska jäsningen. Mjölksyra är mildare än de två fruktsyrorna, vilket innebär att den malolaktiska jäsningen sänker syrahalten i vinet.

Klimatet påverkar syrahalten i vin på så vis att druvor odlade i ett svalt klimat får högre syrahalt. För att balansera syran är det i dessa odlingszoner viktigt för vinbonden att druvorna hinner mogna tillräckligt för att utveckla sin sötma, innan skörd. Balansen mellan syra och sötma är viktigt för att utveckla ett bra vin.

Karaktärsdrag, din egen smak och mat

Vi har här pratat om ett av fem viktiga karakträsdrag hos vin. De andra fyra är sötma, tanniner, alkohol och kropp. Dessa fem bildar tillsammans personligheten hos ett vin och vi kan alla smaka oss fram till vilken typ av vin som passar oss bäst. Nästa avsnitt kommer handla om sötma i vin.

Vi ska inte glömma bort att vinet ofta serveras till något att äta och att maten också har sin specifika karaktär. När vi har gått igenom de olika karaktärsdragen hos vin ska vi se närmare på kombinationen vin och mat. Kul!

Välbalanserad Chardonnay!

Spule Chardonnay AngorisChardonnay är en fantastisk grön druva som ger viner med en krispig, framträdande fruktsyra. Hos oss här på 2Goda Vin & Bryggeri finns ett Chardonnay, Spìule från Friuli i nordöstra Italien, som är ett mycket välbalanserat, förutom fantastiskt gott vin. Spìule Chardonnay är ett bra exempel på ett vin som kan passa både dem som uppskattar mer syrlighet och dem som inte vill känna för framträdande syra i ett vitt vin.
Kan beställas här: Spìule Chardonnay

LÄS MER!
Om sötma i vin
Om alkohol i vin
Vin och mat  ett samspel
Om att hitta vinets karaktär
Klurigt sällskap till vin
Bra sällskap till vin

2glasMatochvin3

Vinets ovnner Vinets vnner

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Exklusiv blandlåda

Castel Sallegg Exklusiv blandlåda samlar våra favoriter från greve von Kuenburgs slott Castel Sallegg i Alto Adige. Till en festlig måltid och till ingredienser som är värda det där extra i glasen har ni hittat vad ni söker. Pris: 1008 kronor

LÄS MER OCH BESTÄLL

Blandlåda exklusiv Castel Sallegg Pinot Nero Lagrein Moscato Giallo

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Blandlåda Piemonte

Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA till pastan eller lättare kötträtter och ROERO till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda! Pris: 870 kronor

 

LÄS MER OCH BESTÄLL
Il Casetta Superiore

Blandad låda Casetta Superiore 1

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

Vi gillar