2Goda Vin & Bryggeri

Våga vidga våra vyer

 • 5 maj 2017

Jag får en god pratstund med Dragan Unic, kock och sommelier, som med sina 25 års erfarenhet av mat och dryck slarvigt skulle kunna beskrivas som fulllärd. Men icke, betonar han själv. Att förstå sig på smaker och upplevelsen av dem kräver ständig utveckling. Finns matnyttiga tips och enkla genvägar?

Matnyttiga tips, ja, enkla genvägar, nej, låter Dragan meddela. Det är väl som med det mesta annat i livet: ska det blir riktigt bra krävs tillräckligt med eget engagemang och intresse för att genvägar inte ska vara nödvändiga. Det är ju som bekant vägen och inte målet som gäller om vi ska få fina upplevelser.

Dragan Unic är Food & Beverage Manager på Hotel Öresund i Landskrona, han är ledamot i Svenska Kockars Förening, aktiv i kocklandslaget och förste svensk som valts in i styrelsen för World Association of Chefs Societies, WACS. Så han kan en del om mat och dryck! Under årens lopp har han också fått en god inblick i hur olika vi människor förhåller oss till smaker och till det vi äter och dricker.

Förvandla tisdag till en extra fin lördag!

−  Det handlar om hur vi värderar det vi konsumerar. Vi kan lägga ut stora summor på prylar och märkesvaror men tycka att ett vin över hundra kronor är alldeles för dyrt. Då värderas vinet inte efter vilken upplevelse smaken kommer att ge utan efter hur mycket vi vill kunna köpa och dricka. Jag tror att många människor hade fått en riktig aha-upplevelse om de började se goda, bra viner som ett enkelt och inte särskilt dyrt sätt att lyfta livskvaliteten.

Vi kommer in på att bryta mönster och vidga vyerna och på så sätt vara öppna för en större upplevelse. 

− Vi är till exempel så fasta vid att på lördagar, då ska det vara festligt. Då ska vi äta och dricka gott och ha det bra! Varför inte kasta om tillvaron och köra lördag på en tisdag i stället? Försök komma hem en liten stund tidigare, laga något riktigt gott tillsammans och drick ett glas gott vin till. Eftersom vi har noll förväntingar på en tisdagskväll blir utfallet ofta extra festligt.

Smakfulla råd och matnyttiga tips

Hur är det då med möjligheterna för oss amatörkockar och vanliga vindrickare att para ihop vin och mat på ett bra sätt? Hur ska vi tänka och hur blir vi bättre?

− Fundamentalt är att smaka av vinet som ska serveras till maten medan maten lagas, betonar Dragan. Smaka på vinet, försök känna och se framför dig vad det skulle smaka bra till och anpassa kryddning och tillbehör efter det. Lita på dig själv och våga utmana dina smaklökar.

Några nybörjarråd från  Dragan

 • Var försiktig med starka kryddor som chili, vitpeppar och svartpeppar, särskilt till röda viner. Är det mycket hetta i maten, välj hellre öl att dricka.
 • Färska kryddor är alltid lättare att kombinera med vin och risken att överkrydda maten med är mindre. Färska kryddor lyfter de örtiga smakerna som ofta finns i rött vin på ett bra sätt.
 • Sötma i maten framhäver syran i ett vin. Vin med tydlig syra ska därför inte serveras till mat med söta smaker, då blir syran för kraftig och vinet smakar inte gott.
 • Känner du att vinet ni ska dricka till maten har mycket syra så möt upp med syra i maten i stället för att få en bra matchning. Använd till exempel vinäger i salladen, kapris i såsen eller servera grillade citroner som tillbehör. Just grillade citroner är en höjdare!

Dragan avlsutar med att betona att allt handlar om att vara öppen för att utvecklas. Köp inte samma vin hela tiden utan prova nytt och våga utmana dina gäster med nya smaker, Vill du ta ett steg i taget kan du till exempel hålla dig till samma land som du brukar men köpa ett nytt vin i samma prisklass. Eller prova en ny druva eller ett vin från ett nytt land. Det vi inte behärskar nu lär vi oss genom att prova och våga vidga våra vyer.

− Då blir upplevelsen så mycket större!

Vinets vnner   Vinets ovnner   2glasMatochvin3

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri. 

Mer i denna kategori: « Dynamiken i en vinprovning

Beställ vin så här!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Utvalda viner

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

Vi gillar