2Goda Vin & Bryggeri

Kyckling i citronsås

 • 31 aug 2017

Det här är gott! Enkelt och gott. Typisk toscansk matlagning där några goda, bra ingredienser trollar fram en supergod måltid utan krusiduller. Ett gott friulano från 2Goda Vin & Bryggeri gör inte saken sämre, jag lovar!

Vi har en gammal kokbok som heter Till bords i Toscana av Leslie Forbes. Sidorna klibbar ihop och och boken ser bedrövlig ut. Det finns inga foton, bara goda iitalienska recept sida upp och sida ner. Här kommer ett av mina favortier: Pollo in Fricassea eller Kyckling i citronsås.

POLLO IN FRICASSEA

1½ kyckling, sköljd, torkad och skuren i bitar
1 dryg dl olivolja
60 g smör
1 liten gul lök, hackad
1-2 dl hönsbuljong
2 msk mjöl
salt och vitpeppar
3 äggulor
saft av 1 citron
2 msk hackad persilja

Värm oljan och smöret i en låg gryta, lägg i löken och fräs den sakta tills den är genomskinlig. Tillsätt kycklingbitarna och bryn dem väl runtom. Häll på drygt 1 dl buljong och koka sakta under lock 15-20 minuter och häll på mer buljong om det ser torrt ut i grytan. Blanda mjölet med 1/2 dl buljong till en deg och rör långsamt ner den i vätskan i grytan som redning. Krydda efter smak. VIspa ihop äggulorna och citronsåsen. När kycklingen är färdigkokt, efter ungefär 40 minuter, lyfts grytan från värmen och ägg- och citronblandingen vispas i. Strö över persilja och servera. Buon appetito!

ATT DRICKA TILL

Villa Locatelli FriulanoPribelönt friulano

Friskt och elegant premierat vin med smak av sommar, bad och berså! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till rätter av fisk, skaldjur och kyckling.

Föredrar du rött vin rekommenderar vi:

Villa Locatelli Refosco dpr

Tar dig i fantasin tar dig till en italiensk trattoria med traktens bästa pasta! Medelfylligt med pigg fruktsyra och bäriga, kryddiga dofter. Passar till en vid skala av kötträtter: fågel, fläsk, korv och grytor.

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent och kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Beställ vin så här!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Utvalda viner

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

Vi gillar