2Goda Vin & Bryggeri

Skördefest på Arilds Vingård

  • 2 okt 2017
Håkan blickar ut över Arilds Vingårds rasande vackra fält med solarisdruvor. Håkan blickar ut över Arilds Vingårds rasande vackra fält med solarisdruvor.

"Vi har hittat vårt paradis och vill gärna dela med oss av det till er.", skriver Jonas och Annette Ivarsson på Arilds Vingårds hemsida. Det lyckas de utmärkt med. Vi åker dit hela familjen för att hjälpa till med skörden av solaris, gårdens främsta druva. Vi får en riktigt fin dag ute på vinfälten!

Det är vi och säkert sexiotalet till som har sökt oss till Arilds Vingård en blåsig, (tror det har införts lag på blåst i Skåne) klar och solig lördag i slutet av september. Det låter kanske som dagens kliché men luften är fylld av barnslig förväntan. På gårdsplanen får vi en expressutbildning i att skörda vin av Arilds Vingårds ena hälft, Jonas Ivarsson. Den kalla, blöta sommaren har gjort att druvorna mognat långsamt och ojämnt och mögel har börjar angripa en del klasar. Vi får veta att vi ska låta felfria klasar hänga kvar för att få mogna ett snäpp till medan klasar som har ruttnande druvor i sig ska skördas och rensas. VI lastas glatt upp på ett släp med 100% Emil i Lönneberga-känsla för att åka ut på fältet och väl där tar vi varsin spann, en sekatör och väljer en rad var att börja skörda druvor i. Nedan Anna, Maja och Gustav, vinbönder för en dag.

Skördefest Arilds vingård.Anna och Majajpg

Gustav plockar druvor 

Solaris 2016 ett riktigt gott hantverk!

Solaris 2016 Arilds vingårdDruvan som ska skördas är alltså gröna solaris, en för nordligt klimat välanpassad sort. En knepig grej med att odla vindruvor för vinproduktion i Sverige är balansen mellan syra och socker. Svalt klimat ger hög syra i druvan och den korta säsongens snåla tillgång på sol och värme gör att druvorna inte hinner utveckla så mycket socker. Solarisdruvan har utvecklats i Tyskland mycket med fokus på att sockerhalten ska stiga i druvan tidigt på säsongen och möta den höga syran. Jag kan gå händelserna i förväg och berätta att till middagen som serverades på Arilds Vingård efter skördedagens slut drack vi Solaris 2016 till en laxpannacotta. Det smakade mycket gott! Vinet var friskt och fruktigt med mycket kropp. Ett gott svenskt vinhantverk, ingen tvekan om den saken!

Vi skördar vin!

Så här kan en dag på Arilds Vingård se ut för
praktiserande vinbönder (som alla fick mersmak!)

Skörd solaris Katarina Kihlberg 2Goda Arilds Vingård

Skörd solaris Arilds VingårdSkörd Arilds Vngård solaris skördefest 

Skördefest Arilds vingård solaris skörda

Spann med solaris druva Arilds vingård

Skördefest Arilds vingård.5jpg

Skördefest Arilds vingård.2jpg

Skördefest Arilds vingård spannar med druvor solaris

Skördefest Arilds vingård. ordspråk jpg 001

Vi tackar Annette och Jonas Ivarsson för en fantastisk dag på Arilds Vingård!

Skördefest Arilds vingård. namnskylt jpg

 Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent och
kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

VÅRA MÄSSOR i HÖST!

Mässor är det bästa vi vet! 
Träffa oss på höstens mässor så provar vi viner och pratar smaker tillsammans.

Helsingborg 17 & 18 augusti
Hbg dryckesmassa 6002x


Malmö 12 & 13 oktober

logoVinoDeli

 

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Blandlåda Piemonte

Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA till pastan eller lättare kötträtter och ROERO till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda! Pris: 870 kronor

 

LÄS MER OCH BESTÄLL
Il Casetta Superiore

Blandad låda Casetta Superiore 1