2Goda Vin & Bryggeri

Picolit – liten skörd ger stort vin

 • 27 okt 2016
Picolit är en ädelrötad druva som ger fantastiska dessertviner. Picolit är en ädelrötad druva som ger fantastiska dessertviner. Foto: Tenuta di Angoris

Picolit är en druva och ett ljuvligt, lagom sött vitt vin att stilla sitta och sippa i husets bästa fåtölj, på altanen en ljum sommarkväll eller i goda vänners lag efter en bättre middag. Mögelsvampar spelar en intressant och viktig roll i picolitdruvans smak.

Picolit odlas i Friuli i nordöstra Italien. Picolitdruvan har fått sitt namn från italienskans piccolo, ”liten”, och syftar på den lilla kvantiteten druvor som sorten producerar. Upp till 80 % av blommorna trillar av, helt naturligt, utan att pollineras och kvar blir den lilla mängd blommor som ska bilda frukt.

Ädelt svampangrepp

2Goda Vin & Bryggeris producent Tenuta di Angoris producerar en fantastiskt fin Picolit som kan tacka en mögelsvamp för sin goda smak . När gårdens alla andra druvor har skördats fram i slutet av september får picolitdruvorna sitta kvar ett par veckor till. Nätterna blir nu fuktigare medan dagarna fortfarande är soliga och torra – mycket gynsamma förhållande för en svamp som heter Botrytis cinerea. Svampen bildar sporer på druvornas skal vilket resulterar i små, små hål där vatten från druvan försiktigt dunstar. Druvan skrumpnar ihop och druvmusten blir sötare och mer koncentrerad.

picolit

Detta gynsamma mögelangrepp kallas för ädelröta. Det är viktigt att skörda druvorna innan svamsporerna hinner utvecklas till skadligt sk gråmögel. I lådan här ser ni picolitdruvor skördade den 7 oktober. Skörden blir inte stor, hangoris piccolitos Tenuta di Angoris skördas per år ädelrötade picolitdruvor till ca 1000 flaskor vin. ljuvligt, lagom sött vitt vin som passar väldigt bra till desserter med balanserad sötma, lagrade ostar och till anklever. Eller till att bara njuta som det är.

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri

 

Beställ vin så här!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

Vi gillar