2Goda Vin & Bryggeri

Barbera − pastans och folkets vin

 • 21 nov 2017

Hos 2Goda Vin & Bryggeri ägnades helgen åt inventering av vinlagret. Förutom att det i lagens namn måste göras är det ett perfekt tillfälle att få svart på vitt vad som säljer bäst. Vårt Barbera d'Alba från Franco Casetta går just nu verkligen hem i glasen!

Länge ansågs Barberadruvan producera vin för folket, med en nedvärderande klang. Druvorna odlades i överflöd och vin producerades i mängder, med föga balanserad och pålitlig kvalitet. De senaste 30 åren har Barberaviner genomgått en total förvandling och idag finns fantastiska viner gjorda på denna typiskt norditalienska druva starkt förknippad med regionen Piemonte.  

Barbera är fortfarande folkets vin

Det poängteras noga i texter om Barbera att en gång var det "il vino del popolo", folkets vin, men inte längre, som om just den förändringen skulle vara ett kvalitetstecken. Jag tycker fortfarande att Barbera är folkets vin, fast nu hanteras odling, tillverkningen och lagring på ett bra och kontrollerat sätt, med viner som smakar därefter.  Karaktäristiskt för ett Barbera är den fina syran, fruktigheten och de snälla tanninerna. För dem som har svårt att bli vän med strävheten (som jag älskar) hos viner av nebbiolodruvan är Barbera er nya kompis. Vinet kan drickas ungt, och kommas över till en bra peng, men det vinner på att lagras med fördjupad och intensifierad smak som följd.  

Barbera är ett vin som tillsammans med en smakrik
pasta tar oss raka vägen till en solig veranda i Italien!

Nebbiolo roero barbera barbaresco

2Goda Vin & Bryggeris Barbera d'Alba ingår i sortimentet
från Franco Casettas lilla vingård i Piemonte.

LÄS MER!
Barbera d'Alba
Franco Casetta i Roero

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

 

Beställ vin så här!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

Vi gillar