2Goda Vin & Bryggeri

Nebbiolo – Piemontes ädla druva

 • 19 sep 2017

Nebbiolo är Piemontes sedan länge regerande kung bland vindruvor. Sorten odlas främst i den del av Piemonte som kallas Le Langhe, på östra och södra sidan av floden Tanaro.

Omgivningarna präglas av branta, bördiga kullar och är slående vackra året runt! Nebbiolo är en ädel vinart, relativt svårodlad och de blå druvorna mognar under lång tid. Skörden kan pågå ända in i november då vinbönderna ute på fälten omsluts av en fuktig, tät höstdimma. Dimman anses vara upphovet till namnet Nebbiolo; italienskans ”nebbia” betyder dimma.

Nebbiolo resulterar på flaska i två av de mest uppskattade av alla italienska röda viner: Barolo och Barbaresco. Namnen på vinerna kommer från de små charmiga byarna med samma namn i hjärtat av Le Lanhge. Här sägs det att vinarten Nebbiolo såg dagens ljus. Odlingen av druvan stannade dock inte här; på andra sidan floden Tanaro ligger Roero, ett vinområde minst lika vackert som Langhe där produktionen av Nebbioloviner av hög kvalitet ökar stadigt och blir mer och mer populära både i Italien och utomlands.

Nebbiolo trogen Piemonte

Ingen annan italiensk druva har ett så nära band till sin region som Nebbiolo, den odlas i princip bara i Piemonte och i liten skala i angränsande regionen Lombardiet. Det är som om druvan och regionen har vuxit samman under årens lopp och bestämt sig för att ha ett riktigt gott samarbeta.

Att Nebbiolo anses svårodlad beror dels på att sorten är känslig i största allmänhet, dels för att druvorna har en mycket lång mognadsperiod. Under mognaden vill druvorna inte växa för kallt och trivs därför bäst på södersluttningar på höjder mellan 300 och 450 meter. Roero har lägre kullar än Langhe vilket gör att Nebbiolon där skördas i slutet av oktober medan vinbönderna på Langhes lite svalare höjder får vänta ända in i november. För att inte angripas av mögel under den fuktiga hösten behöver Nebbiolo bra luftväxling, något som det kulliga Piemonte bjuder friskt på.

Långlivade, fantastiska viner!

Odlingen av Nebbiolodruvan och framställningen av vinet bärs upp av djupt förankrade traditioner och en stolthet över hantverket. Druvorna skördas för hand och endast de bästa klasarna plockas. Urlakningstiden, dvs den tid då musten jäser tillsammans med skalen, är lång och syftar till att dra ut så mycket smak- och färgämnen ur druvornas skal som möjligt. Lagringen sker på stora ekfat.

Belöningen för hårt arbete, omsorg och tålamod är fantastiskt goda, smakrika och komplexa viner! Smaken är frisk med tydlig strävhet vilket gör att vinerna mår strålande av att lagras i många år. Lagringen gör att Nebbiolovinerna kliver fram och visar sitt rätta jag. Eller som en vinbonde sa: "Visst kommer Nebbiolovinerna till butiken i drickbart skick men att inte låta dem ligga till sig innan de öppnas borde vara straffbart!"

Köp Nebbiolo hos 2Goda Vin & Bryggeri

Vi köper våra Nebbioloviner från Cantina Franco Casetta i Roero:
Roero DOCG
Balestruccio Barbaresco DOCG

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Beställ vin så här!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

Vi gillar