2Goda Vin & Bryggeri

Agriturismo Il Greppo

  • 12 mar 2016
Här huserade vi och mådde finfint! Här huserade vi och mådde finfint!

I de nobla vinernas landskap, mellan Montepulciano och Siena, ligger Agriturismo Il Greppo. Som så många andra vinodlare i Italien har familjen Parigi här skapat en charmig kombination av vinodling, vinmakeri och turism.

Agriturismo, bo på bondgård, har vuxit fram i Italien som ett sätt för bönderna att säkra framtiden och skapa stabilare inkomstkällor. En vinbonde mitt i Toscana vet vilken pärla han sitter på; vem vill inte koppla av några dagar i denna undersköna miljö som bjuder på några av Italiens bästa viner, underbar mat, fascinerande kultur och historia i varje vrå.

Vi är i Toscana!

Agriturismo Il Greppo drivs sedan 1962 av Romano och Lia Parigi, idag tillsammans med sönerna Paolo och Luigi. Gården renoverades med smak och omsorg när den byggdes om för att ta emot turister och har nu 10 lägenheter i olika storlekar inhysta i gamla, fina tegelhus. Husen ligger lite här och var en bit från mangårdsbyggnaden, inbäddade i grönska, så gästerna riskerar inte att kliva på varandra. Hela härligheten ligger på en höjd med utsikt över mjuka vinbeklädda kullar, silverglänsande olivlundar, solrosfält och cypresser på rad längs vägkanterna. Vi är i Toscana helt enkelt!

toscana7

Lokal, vällagad mat

Vi bodde några nätter på Il Greppo mitt i hetaste juli och fann där en perfekt kombination av avkoppling en stund vid poolen eller på terrassen, vinprovning på gården, besök på andra vingårdar och utflykter till Montepulciano, Siena och Florens. Familjen Parigi erbjuder tre rätters middag på kvällarna till bra pris. Maten är lokal, vällagad och god och serveras till gårdens egna viner i charmig familjär miljö. Det snålas varken på mat eller vin kan jag lova!

Eftersom hela Toscana är som ett uppdukat bord av läckerheter är det lockande att lämna gårdens kök någon eller några kvällar och äta "ute". Ett tips om ni bor på Il Greppo är att besöka La Toraia, en läcker köttrestaurang mitt ute på landet där du bokstavligen äter i stallet. Gott och annorlunda! Ring och boka bord, det är mycket populärt alla dagar i veckan.

LÄS MER!
Agriturismo i Greppo 
Restaurang La Toraia

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Mer i denna kategori: Vinitaly gav nya kontakter! »

Mest läst just nu

  • Vad är ett naturvin?
    Vad är ett naturvin?

    "Feta fransyskor som svettas om fötterna, de trampar druvor som sedan skall jäsas till vin", skrålas det på studentfesterna. Förenklat handlar dryckesvisan om naturvin: druvor som krossas och naturligt jäser till vin.

    Läs mer ...