2Goda Vin & Bryggeri

Vigne Surrau på Sardinien

 • 7 apr 2016

Sardinien är en fantastisk ö att besöka men en svårtillgänglig vinregion. Stora vinkooperativ stänger ute turister och mindre importörer. Ett bra tips om du styr kosan mot Sardinien är att besöka vackra och gästvänliga vingården Vigne Surrau.

Vigne Surrau betonar på sin hemsida att de hjärtligt välkomnar besökare och att de inte har skärmat av odlingen och produktionen utan gärna guidar runt på egendomen och berättar om verksamheten. Det är säkert ett mycket medvetet och strategiskt val och Vigne Surrau skiljer sig från många andra vinproducenter på Sardinien.

Stora kooperativ köper upp vinskörden

De sardiska vinbönderna väljer ofta att sälja sina skördar till stora kooperativ eller till stora privata producenter. Härmed skapas ett avstånd mellan vinbonden och vinkonsumenterna. De stora producenterna har inget intresse av att ta emot kreti och pleti utan satsar på professionella relationer och möten som har goda förutsättningar att leda till stor försäljning. Att dyka upp spontant som liten importör, såsom vi har gjort så många gånger i Piemonte, Friuli, Veneto och Franciacorta är inte lätt på Sardininen.

Vigne Surrau en upplevelse!

Vigne Surraus huvudbyggnad och dess omgivingar andas lyx men det räcker att kliva innanför dörrarna för att känna hur trivsam och välkomnande miljön är. Byggnader, inredning och omgivning är allt mycket vackert. Som besökare erbjuds du provsmakning av vinerna och intressant information och kuriosa därtill. Det är bara att landa och njuta av hela härligheten!

Vigne_Surra.jpg

Vinerna på Vigne Surrau produceras av druvorna vermentino, cannonau, carignano, muristellu och cabernet sauvignon. Gårdens odlingar sträcker sig över Sardiniens nordligaste område La Gallura där bland annat öns enda DOCG-distrikt ligger, Vermentino di Gallura DOCG. Sol och värme tillsammans med öns milda men uppfriskande vindar och närheten till havet skapar fina förhållanden. Jordmånen på odlingarna skiftar från kalkrik lera till sand och granit och brukas utifrån de olika druvornas önskemål.

Vigne Surrau är en hett tips om du är på resa på Sardinien och tycker om vin!

LÄS MER!
Sardinien en yrvaken vinregion
Vad betyder DOC och DOCG?
Hemsida Vigne Surrau

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Beställ vin så här!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

Vi gillar