2Goda Vin & Bryggeri

Världens godaste glass!

 • 30 maj 2017

Det är rätt kaxigt att påstå att man serverar världens godaste glass i en liten bar i en liten stad i Italien − landet som erbjuder världens godaste glass överallt. Ottimo är den i vilket fall som helst, glassen på torget i San Gimignano. Och platsen i sig är magnifik.

Det finns några stycken muromgärdade, medeltida städer på toppen av kullar i Toscana. San Gimignano är en av dem, alldeles lagom stor för en dagsutflykt om du semestrar i Florens-Siena-regionen. Den lilla staden, ca 7 800 invånare, ligger 334 möh och bjuder på smala gator som här och var öppnas upp i en makalös utsikt.

San Gimignano gränd Katarina Kihlberg

Utsikt San Gimignano Katarina KihlbergSan Gimignano utsikt balkong Katarina Kihlberg

Unikt för San Gimignano är stadens alla bevarade torn. Att bygga på höjden, högre än alla andra, är ett klassiskt grepp genom historien för att visa makt, politisk eller ekonomisk. San Gimignano hade som mest 72 torn, och har kallats medeltidens Manhattan. Tornen användes som försvar och bostäder och för att visa vem eller vilken familj som var störst, bäst och vackrast. Idag finns 13 torn kvar, vilket känns mycket med tanke på vad de har fått utstå av krig och förstörelse. Vi tar oss upp i Torre Grosso och blickar ut över staden, landskapet och historien.

San Gimignano utsikt2 Katarina KihlbergSan Gimignano utsikt Katarina Kihlberg

San Gimignano bland taken Katarina KihlbergSan Gimignano torn Katarina KihlbergSan Gimignano servering Katarina KihlbergSan Gimignano tak tvätt glass Katarina Kihlberg

Från toppen av Torre Grosso ser vi ner på de lägre byggnaderna, där någon har förstått vad ett högt gammalt torn ska användas till.

San Gimignano bland tornen Katarina Kihlberg

Hoppas ni hittar vägen förbi San Gimignano vid tillfälle.
Och glöm inte käka glass!

Relaterade artiklar hos 2Goda Vin & Bryggeri
Fattoria Valacchi i Toscana
Toscana tämjer Sangiovese
Ett perfekt Chianti
Vad betyder DOCG och DOC

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Beställ vin så här!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Utvalda viner

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

Vi gillar