2Goda Vin & Bryggeri

En dag i Montepulciano

 • 29 mar 2016

Toscana lider ingen brist på intagande och intressanta platser. Det gäller att ha superlativen med sig på resan. Den här dagen står Montepulciano på agendan, en liten stad med stora anor.

Montepulciano omges av en praktfull ringmur med stora portvalv i alla väderstreck. Stadskärnan är helt bilfri. Längs murens utsida finns generöst med parkeringsplatser att lämna våra moderna droskor på innan vi tar steget in i denna medeltida renässansstad. Tips! Kom ihåg namnet på porten du går in för att slippa lägga sista halvtimmen av parkeringstiden på att hitta tillbaka till bilen.

Montepulciano en höjdpunkt!

Montepulciano ligger ungefär 7 mil sydöst om Siena i kulturlandskapet Val d'Orcia. Stadens läge är en geografisk höjdpunkt i regionen då den syns vida omkring uppe på en kulle mer än 600 meter över havet. 

Jag vågar säga att Montepulciano också är en höjdpunkt att besöka för alla! Är du intresserad av historia och arkitektur har du en fantastisk dag framför dig. Är bästa dagen i stället att få strosa runt i semestertakt och insupa atmosfär, ta en lång kaffe i skuggan och äta en kulinarisk lunch  med utsikt som heter duga kommer du också bli nöjd.

Montepulciano

Vill du ha lite spänning kan du klättra upp i rådhusets torn på Piazza Grande och uppleva en riktigt läcker vy där stadens täta, täta bebyggelse syns i ett gytter av tak som abrupt tar slut och övergår i det så typiska toscanska landskapet med mjuka kullar, cypresser som ramar in de slingrande vägarna, kornåkrar, åar och solrosfält. Vackert!
 

Montepulcianos nobla vin

Hur du än väljer att lägga upp din dag i Montepulciano bör vinprovning finnas med på agendan. Här finns gott om enoteca, vinkällare, som mer än gärna tar emot för att få berätta om sitt vin, Vino Nobile di Montepulciano. Gör spontana inhopp när du ser en skylt som säger Enoteca eller gå till Piazza Grande där turisinformationen ger bra vägledning. I ett enoteca kan du prova vin samt få veta det mesta om regionens vintillverkning, om vinodlingarna och de lokala specialiteterna.

Det är också roligt att få tips om bra vingårdar att besöka i närområdet och en karta som visar vägen. Kartor är bra i den här regionen där omvägarna kan bli långa om du slingrar hela vägen upp för fel kulle. Skulle så bli fallet är det inte värre än att ställa bilen en stund, köpa en glass och sätta dig på en bänk med utsikt mot kullen som ni skulle varit på.  

Ha en fin dag i Montepulciano!

LÄS MER!
Agriturismo il Greppo
Toscana tämjer Sangiovese

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Beställ vin så här!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Utvalda viner

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

Vi gillar