2Goda Vin & Bryggeri

Vad är Vino da Tavola och IGT?

 • 17 dec 2015
Vino da Tavola ger ingen information om ursprung eller druva. Vino da Tavola ger ingen information om ursprung eller druva.

Utvecklingen i Italiens vinvärld har varit spännande under de senaste 50 åren. Ökad efterfrågan och med tiden en enorm popularitet kring italienska viner i och utanför Italien ledde till ökad produktion med synnerligen varierande och instabil kvalitet som följd. 

För att bringa ordning på torpet har det i Italien precis som i andra vinländer utvecklats ett regelsystem som delar i vinerna i olika klasser. Vi har tidigare skrivit om reglerna för DOC- och DOCG-viner, de två högre klasserna, och för specialaren och utbrytarkungen Super Tuscan.  

Vin med IGT-klassificering

IGT, förkortning för Indicazione di origine Geografica Tipica, är en italiensk vinklassificering som infördes 1992. Kvalitetskraven för IGT-viner är lägre än för DOC och DOCG Producenten ska ange ett geografiskt ursprung på vinet i form av en officiellt erkänd region eller ett område i vilket druvan som vinet tillverkats av har skördats. Området som anges för IGT-viner är relativt brett, exempelvis Salento (regionen som utgör italienska stövelns klack), Delle Venezie (ungefär ”området runt Venedig”) och Colli della Toscana Centrale (ungefär ”Kullarna i mitten av Toscana”). På etiketten till ett IGT-vin kan druvan anges, men det är inget krav.

Vino da Tavola

Vino da Tavola för tankarna till italienaren som äter sin lunchpasta i skuggan på ett litet torg och drickert vin i ett glas vilket som. Enkelt, avkopplat och tillräckligt gott för stunden.  Vino da Tavola, det vill säga bordsviner, samlar de lägst klassade och enklaste italienska vinerna. Etiketten på ett bordsvin får bara ange färgen på vinet, rött, vitt eller rosé, och karaktär som frizzante eller spumante (mousserande). Ursprunget som får anges på ett Vino da Tavola är bara ”Italien”.

LÄS MER!
Vad betyder DOC och DOCG?
Super Tuscan - supertoscanare

 Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Utvalda viner

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

Vi gillar