2Goda Vin & Bryggeri

Gärna ett Merlot i glasen!

 • 12 okt 2016
Merlot Ravòst från Tenuta di Angorris är helt gjord på merlotdruvan. Merlot Ravòst från Tenuta di Angorris är helt gjord på merlotdruvan. Foto: Lena Boström

Merlot är en av världens mest odlade druvor i konkurrens med sin prestigefyllda kusin cabernet sauvignon. Merlot är en mjuk tuffing som ger fylliga, smakrika viner med avrundade tanniner, perfekta för den som vill ha karaktärsfyllda, intressanta men inte för strama viner.

Merlotdruvan förknippas gärna med Bordeaux, vilket inte är så konstigt; räknat i odlingsareal är den störst i regionen. Cabernet sauvignon kommer tätt efter och är fortfarande den stöddigaste druvan av dem båda. Cabernet sauvignon är ansedd som världens främsta rödvinsdruva för sin förmåga att ge långlivade kvalitetsviner. Vi kan fortsätta att jämföra dem båda för att få fram merlotdruvans speciella karaktär.

Merlot ger balans och rundar av strama tanniner

Cabernet sauvignon växer helst på magra, torra och steniga jordar, bären mognar långsamt och har ett tjockt skal. Merlot trivs i kalkrika lerjordar och sandsten. Druvan mognar tidigt, har en högre sockerhalt och tunnare skal. Resultatet blir en druva som ger mjuka, fruktiga viner med runda tanniner och inte sällan lite högre alkoholhalt. I Bordeaux blandas merlot med cabernet sauvignon för att ge balans och runda av de strama tanninerna som finns i cabernet sauvignondruvans tjocka skal.

Merlot klara sig bra själv

Merlot är inte bara en blanddruva utan den står stadigt på egna ben. I Italien har merlotdruvan hittat ideala odlingsförhållanden i regionerna Friuli, Veneto, Trentino och Emiglia-Romagna. Viner producerade helt av merlot ökar ständigt i popularitet och uppskattas för sin mjuka men ändå fylliga och smakrika karaktär.

Merlot Angoris

2Goda Vin & Bryggeri samarbetar med Tenuta di Angoris i Friuli. Här odlas olika vindruvssorter i tre distrikt, med olika jordmån och mikroklimat. I distriktet DOC Friuli Colli Orientali är jordarna leriga och kalkrika med inslag av sandsten. Klimatet formas av skyddande alper och värmande sol balanserat av svala, fuktiga vindar från adriatiska havet. Bästa platsen för merlot! Här odlas 2Goda Vin & Bryggeris fina Merlot Ravòst, som finns hos Systembolaget. Njut till smakrika kötträtter: på grillen, i ugnen eller gryta och till mellanlagrade ostar.

Merlot Ravost 2Glas 002

LÄS MER!
Tenuta di Angoris
Viner från Friuli värda att upptäckas
Ha ett Merlot Ravòst hemma

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Exklusiv blandlåda

Castel Sallegg Exklusiv blandlåda samlar våra favoriter från greve von Kuenburgs slott Castel Sallegg i Alto Adige. Till en festlig måltid och till ingredienser som är värda det där extra i glasen har ni hittat vad ni söker. Pris: 1008 kronor

LÄS MER OCH BESTÄLL

Blandlåda exklusiv Castel Sallegg Pinot Nero Lagrein Moscato Giallo

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Blandlåda Piemonte

Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA till pastan eller lättare kötträtter och ROERO till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda! Pris: 870 kronor

 

LÄS MER OCH BESTÄLL
Il Casetta Superiore

Blandad låda Casetta Superiore 1

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

Vi gillar