2Goda Vin & Bryggeri

Vinterbeskär din vinranka

 • 9 dec 2016
Ett ungt skott på en vinranka i Franciacorta i Lombardiet. Ett ungt skott på en vinranka i Franciacorta i Lombardiet. Katarina Kihlberg

Vi som odlar vindruvor hemma i växthus eller mot en varm vägg behöver inte beskära enligt vingårdens alla regler, men rankan bör ändå skötas för att bli så fin och ge som mycket druvor som möjligt. Nu i december är det dags för vinterbeskärning.

Om din ranka planterades under säsongen som gick är den i uppbyggnads- stadiet. Räkna inte med någon större skörd än på ett par år. Ska den spaljeras låter du två grenar ledas horisontellt åt varsitt håll från grund- stocken. Låt dem växa ca 25 cm horisontellt och led dem sedan uppåt. Det kommer då vara ca 50 cm mellan de båda uppåtgående stockarna. Nu är vinet spaljerat.

Grundprincip vid beskärning av vinranka

Följ från och med nu grundprincipen att de båda vertikala skotten tillåts dra iväg mellan 50 och 100 cm per år. Resten kortas in. Beskärningen handlar både om att få en vacker vinranka och om att optimera kommande skördar.

Efter några år har vinrankat producerat mängder med sidoskott på de två huvudgrenarna. Gallra så att det är ca 25 cm mellan varje skott. Alla sidoskott däremellan skärs bort.

Allmän årlig beskärning

När rankan är några år gammal och uppbyggd enligt ovan börjar den producera gott om vindruvor. Från och med nu är det allmän årlig vinterbeskärning som gäller:

 • Huvudstockarna beskärs enligt principen att de får växa till mellan 50 och 100 cm per säsong. Resten kortas in.
 • Fortsätt att hålla 25 cm mellan nya sidoskott. Övriga gallras bort.
 • De sidoskott som har burit druvklasar kortas in så att två nya knoppar finns kvar till nästa år.

Kvar efter beskärning har ni en snygg, om än något naken, planta som är väl förberedd inför nästa års förhoppningsvis massiva produktion av druvor. Kanske det till och med kan bli ett par flaskor vin.

Lycka till med beskärningen av din vinranka!

LÄS MER!
Läs om hur de vinproducerande gårdarna sköter sina vinrankor:
Beskära och binda upp vin

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Utvalda viner

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

Vi gillar