2Goda Vin & Bryggeri

Besök på Nordic Sea Winery

 • 4 apr 2017

Vi besöker Nordic Sea Winery veckan då våren kom till Skåne och dagen då solen värmde på riktigt för första gången. Detta helsvenska vineri ligger i Simrishamn på Österlen. Veckorna före påsk börjar regionen så sakteliga vakna till liv inför de intensiva månaderna från april till september då mängder av turister lockas hit och allt ska hinna hända.

Nordic Sea Winery har inte inrättat sig i ledet och låtit de mörka, kalla vintermånaderna dra ner ambitionen att skapa härliga upplevelser kring vin, mat och umgänge. Här finns ett fantastiskt driv och en glädje i att året runt hitta nya sätt för människor att mötas i en vacker miljö där de får ta del av en spännande verksamhet och njuta av livets goda på en och samma gång.

Från druvor världen över till vin i Simrishamn

Det är Marketing- och salesansvarig Linda Ungh som tar emot oss för guidning i vineriet. Linda berättar om hur grundaren Takis Soldatos byggt upp Nordic Sea Winery med visionen att på svensk mark producera vin från olika delar av världen. Konceptet innebär att slutproduktion, förädling, lagring, buteljering och försäljning av vinerna sker hos Nordic Sea Winery i Simrishamn. Odlingen av druvorna, skörd och processen fram till jäst must sker på plats i respektive vinproducerande land. Musten transporteras med båt till Helsingborg.

− Förutom glädjen i att få följa produktionen och utveckla vinerna här på plats vinner vi i såväl kontroll som kvalitet och miljö genom att arbeta så här, berättar Linda.

Modernt och lekfullt

Nordic Sea Winery visar upp en supermodern och snygg anläggning för vinproduktion, men också en lekfullhet och ett stort engagemang för bygden man verkar i. Linda berättar om hur alla anställda i höstas fick prova på att göra vin från grunden. Då kom hela druvklasar åkande från södra Italien och togs omhand i vineriets nyförvärvda lilla anläggning för rensning, avstjälkning, krossning, pressning och jäsning. Nu ligger vinet och gonar till sig både på ekfat och i lerkärl, det senare för att det helt enkelt är spännande att testa hur skillnaden i smakerna blir för vin som lagrats i nutidens ekfat jämfört med gamla tiders lerkärl.

− Detta är en rolig grej, utanför vår dagliga verksamhet, som engagerar oss som jobbar här och lär oss mer om processen. Intäkterna för vinet kommer skänkas till ett lokalt välgörande ändamål.

Bil nordic sea Winery

På bilden syns lerkärlen tillsammans med en gammal klassisk Fiat 500, som gärna får finnas med när atmosfär skapas. I bakgrunden, innnaför glasväggar, ligger alla de viner som lagras på ekfat i en temperatur på runt 16 grader. Övriga viner lagras på ståltankar i en annan lokal.

Ett annat lekfullt projekt är målade ekfat. Ett ekfat kan användas för förädling och lagring av vin i ungefär fem år sedan är de uttjänta – men fortfarande lika vackra. Linda har engagerat bygdens konstnärer som målar ekfaten efter egen personlig stil och fantasi. Det är verkligen superläckert! Konstverken auktioneras sedan ut. Konstnärerna får sin del och resten skänks till Marint centrum i Simrishamn som jobbar för miljön i Östersjön.

Konstprojekt ekfat.nordic sea winery

Att skapa känsla

Nordic Sea Winery ligger i utkanten av Simrishamn, i en typisk utan för den lilla staden-miljö med en rondell, bensinmack, fält, åkrar och industrilokaler lite här och var. Vineriet är inhyst i både gamla sillfabrikslokaler och i nybygge anpassat efter atmosfären på platsen. Till detta byggdes en fantastisk lokal, i elegant kontrast till industrikänslan, för restaurang, vinbar och försäljning. På båda sidor om gången upp till den runda träbyggnaden och på baksidan växer vin i långa rader utav 25 olika druvsorter bl a av druvorna pinot noir och chardonnay.

vinrankor nordic sea winery Vinrankorna rakt utanför restaurangfönstret skapar den rätta känslan!

Syftet med odlingen är inte att producera vin utan att skapa känslan hos besökaren av att kliva in i vinets värld.

− Vi kan kosta på oss att odla druvor som inte är anpassade efter svenskt klimat eftersom skörden inte är viktig. Det blir ett kul experiment och kanske vi provar att producera vin av egen skörd en dag, säger Linda och betonar hur vacker hela anläggningen blir när vinrankornas växtsäsong drar igång.

Besöka Nordic Sea Winery

Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Nordic Sea Winery. Lunch serveras dagligen och i övrigt hålls olika evenemang kring vin, smaker och mat eller så kan du boka en guidad tur och bygga ett helt paket med mat och övernattning. Bäst är att gå in på hemsidan och läsa:  Nordic Sea Winery

Soffa ekfat

Varför inte bygga soffgrupp av ekfat?
Kreativitet och lekfullhet tar jag med mig från Nordic Sea Winery. 

 Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Exklusiv blandlåda

Castel Sallegg Exklusiv blandlåda samlar våra favoriter från greve von Kuenburgs slott Castel Sallegg i Alto Adige. Till en festlig måltid och till ingredienser som är värda det där extra i glasen har ni hittat vad ni söker. Pris: 1008 kronor

LÄS MER OCH BESTÄLL

Blandlåda exklusiv Castel Sallegg Pinot Nero Lagrein Moscato Giallo

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Blandlåda Piemonte

Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA till pastan eller lättare kötträtter och ROERO till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda! Pris: 870 kronor

 

LÄS MER OCH BESTÄLL
Il Casetta Superiore

Blandad låda Casetta Superiore 1

Utvalda viner

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

Vi gillar