2Goda Vin & Bryggeri

Lagrein en succé!

 • 7 nov 2017
Mums med lagrein! Mums med lagrein! Katarina Kihlberg

Efter Vin&Deli-mässan har 2Goda fått en ny storsäljare. Lagrein, den för Alto Adige så specifika druvan, producerar ett vin som faller de svenska höst- och vintersmaklökarna i smaken. Jag har väl sällan hört så många förslag på vad som ska ätas till ett vin som under provningen av Lagrein i helgen!

Lagrein är en blå druva som har sitt ursprung i Alto Adige i norra Italien, ofta kallat Sydtyrolen på svenska. I Italien odlas lagrein ingen annanstans utan den har funnit sina bästa odlingsförutsättningar här. Fastlandsklimat dominerar med distinkta skillnaderna mellan sommar och vinter och i temperatur dag och natt. Vinodlingarna breder ut sig i de dalgångar som följer floden Adige och Isarco och över sjön Caldaro, på höjder från 300 till 1 000 meter. Här trivs lagreindruvan! Jorden är luftig och består av sand, finkornig silt och lera. Solen gassar över sluttningarna ner mor sjön där pergolauppbindning av vinrankorna bäddar för bästa ljusinsläpp. Samtidigt gör höjden över sjön att det nästan alltid blåser en upptorkande vind som håller mögelsvamparna på avstånd.

Pergola uppbindning Lagrein Alto Adige

Vi vill ha vinet till osten!

Vi har uppskattat Lagrein sedan vi sprang på greve Georg von Kuenburg från Castel Sallegg i Alto Adige första gången på en mässa i Verona för två år sedan. Han introducerade oss till detta rika, karaktärsfulla vin som marinerar munhålan i kryddiga, fruktiga och bäriga smaker. Eftersom vi importerar vin endast från gårdar som vi besökt och lärt känna ordentligt har det tagit till nu innan vi fick Lagrein med i 2Goda-sortimentet. I helgen hade vi med vinet på Malmö Vin&Deli och det blev succé!

För oss är de bästa stunderna som vinimportörer när vi provar och smakar tillsammans med andra och när en diskussion om vad vinerna passar till för mat och smaker uppstår. Med Lagrein uppfylldes detta i helgen. I och runt vår monter hördes en ständigt sorl kring älgstek, grillat, hjort, mustiga grytor, gås och gräddiga såser. För att inte tala om ost! I montern bredvid oss såldes ost av Fine Deli och så klart skulle våra viner provas med dessa fantastiska ostar. Vårt Lagrein och Fine Delis blåmögelost visade sig vara det perfekta paret. Ryktet spred sig på mässan och snart kom besökarna och frågade efter "det där vinet till osten"! Mycket lyckat! 

Castel Sallegg Lagrein

Lagrein

En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en inbjudande krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, till vilt och smakrika ostar.

Läs mer! eller Beställ!

 Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent och kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Exklusiv blandlåda

Castel Sallegg Exklusiv blandlåda samlar våra favoriter från greve von Kuenburgs slott Castel Sallegg i Alto Adige. Till en festlig måltid och till ingredienser som är värda det där extra i glasen har ni hittat vad ni söker. Pris: 1008 kronor

LÄS MER OCH BESTÄLL

Blandlåda exklusiv Castel Sallegg Pinot Nero Lagrein Moscato Giallo

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Blandlåda Piemonte

Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA till pastan eller lättare kötträtter och ROERO till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda! Pris: 870 kronor

 

LÄS MER OCH BESTÄLL
Il Casetta Superiore

Blandad låda Casetta Superiore 1

Utvalda viner

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

Vi gillar