2Goda Vin & Bryggeri

Amarone, Recioto och appassimento!

 • 4 dec 2017
Charmiga, steniga vinsluttningar i Valpolicella Classico. Charmiga, steniga vinsluttningar i Valpolicella Classico. Katarina Kihlberg

Amarone är ett fylligt, smakbombarderat rött vin som produceras av torkade druvor i Valpolicella i nordöstra Italien. Amarone kallas i Italien för 'Recioto scapata', ungefär 'Recioto på rymmen'. Det var när ljuvligt goda dessertvinet Recioto en gång jäste vidare fullt ut och blev ett rött vin som Amarone såg dagens ljus. De där misstagen som blir succé, ni vet.

Amarone och Recioto är tätt sammanflätade genom sin historia, geografi och genom vinhantverket och tillverkningsprocessen som ligger bakom godsakerna. Vi får bege oss till charmiga regionen Veneto och vindistriktet Valpolicella för att lära oss mer.

Valpolicella druvor amarone recioto

 Elena från Corte Rugolin, vår vinproducent i Valpolicella, och Håkan pratar Amarone.

Appassimento koncentrerar smakerna

Appassimento är en metod för vintillverkning med rötter ända från romartiden och utmärkande för området Valpolicella i Veneto i nordöstra Italien. Så här går appassimento till:

Under vinskörden väljs friska, perfekt mogna, ej för täta druvklasar ut. Att klasarna ska vara luftiga beror på att det ska finnas så liten risk som möjligt för att mögelsvampar kommer med i processen. 

Druvor till amarone och recioto valpolicella

Druvklasarna läggs i vida backar av trä eller plast vilka staplas i ett torkrum. Här ska de ligga i mellan tre till fyra månader, beroende på hur mycket vatten det finns i druvorma. Torkrummet är en luftig lokal med svala fläktar som hjälper till att långsamt torka druvorna. Ordet appassimento betydet förtorkning eller att skrumpna ihop. Lite mörka bilder blev det när jag fotade hos Corte Rugolin, men nedan får ni en känsla  av hur det kan se ut i torkningsrummet.

Appassimento druvor på tork amarone reciotoAppassimento torkrum amarone recioto

 

 

 

 

Fram i januari är det dags att pressa de varsamt torkade druvorna. De har då förlorat runt 35 % av sin ursprungliga vikt, men det är bara vatten som försvunnit och druvorna är därför sprängfulla av härliga smaker. Skalen får ligga kvar länge vid pressningen vilket ger vinet en spännande och för Amarone utmärkande bitterhet; namnet kommer just av ordet 'amaro' bitter.

Efter pressningen jäser Recioto ca 20 dagar till ett underbart gott och sött dessertvin medan Amarone jäser fullt ut, ca 40 dagar, till ett rött fylligt, mycket smakrikt vin. 

Hårt arbete bakom fina Amarone och Recioto  

Torkningsprocessen är förstås en viktig del i framställningen av Recioto och Amarone men ett noggrant arbete på vinfälten är ändå helt avgörande för ett bra resultat. Druvorna som används är i huvudsak sorterna Corvina, Rondinella och Corvinone, men även mycket lokala, till och med för vingården egna sorter kan användas. Gemensamt för druvorna är att de har tjockt skal som innehåller mycket smak och som klarar hanteringen kring torkningsprocessen. De bästa Recioto och Amaronevinerna kommer till i Valpolicella Classico, som är Valpolicelladistriktets DOC-zon.

Amaroneboom i Sverige!

Dessertvinet Recioto tillhör Venetos stolta vinhistoria, medan Amarone bara har funnits på vinmarknaden sedan 1950-talet. Länge var det inte alls känt för  den allmänna vindrickaren men på 80-talet sa det dock krasch boom pang och Amarone blev en succé i USA, Tyskland och så småningom i Skandinavien. Idag är Amarone mäkta populärt hos oss nordbor, vilket säkert förklaras av att det passar så bra till vårt kök med kraftiga smaker och tydlig sälta. Recioto är inte lika känt hos oss, men det tänkte vi ändra på!

Efter nyår tar vi in dessa härliga viner till 2Goda! 

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent och kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Utvalda viner

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

Vi gillar