2Goda Vin & Bryggeri

Vad betyder DOC och DOCG?

 • 26 nov 2015
Vad betyder DOC och DOCG? Vin på väg mot D.O.C.G.

Beteckningarna DOC och DOCG som du kan se på italienska vinetiketter är kvalitetsbeteckningar som skapats för att bringa ordning i det enorma utbudet av italienska viner och höja kvaliteten på vinerna.

DOC är en förkortning av Denominazione di Origine Controllata och betyder ungefär ”kontrollerat ursprung”. DOC-beteckningen började användas 1963. För att en vinproducent ska kunna sätta DOC på etiketten måste vinets ursprung vara definierat och kontrollerat och druvsorten ska härröra från just det distrikt där tillverkningen sker. Vidare ska vingården odla och lagra vinerna enligt givna, traditionella metoder som garanterar bra kvalitet. Regler ska också följas vad gäller maximalt antal skördar och lägsta alkoholnivå. Ett vin måste ha producerats i minst 5 år med jämn kvalitet innan det kan bli aktuellt för DOC-klassificering.

DOC-klassificeringen lyckades med att båda höja och stabilisera kvaliteten på många italienska viner och bringa större ordning i utbudet för konsumenterna.

DOCG högsta klassen

DOC-vinerna blev med tiden fler och fler och i början av 1980-talet gick man ett steg längre genom att skapa en överklass i Italiens vinvärld: DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita, ungefär ”kontrollerat och garanterat ursprung”.

Innan det ens kommer på fråga att höja nivån till DOCG måste vinet ha åtnjutit DOC-klass i minst 5 år. Därefter följer överklassvinerna till stor del samma regelverk som DOC-vinerna men genomgår djupare och fler analyser och kontroller. Till det kommer att vinerna måste vara buteljerade i den region det odlats och tillverkats och alla viner provsmakas dessutom av en oberoende kommitté innan de buteljeras för att garantera ypperlig kvalitet.

De regioner i Italien som har flest DOCG-viner är Toscana, Piemonte, Veneto och Apulien.

LÄS MER!
Vino da tavola och IGT
Supertuscan - supertoscanare

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Utvalda viner

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

Vi gillar