2Goda Vin & Bryggeri

Vin & vinodling

Du står där i vinbutiken på semestern med två flaskor av samma vin men med helt olika pris. Vid en noggrannare titt på flaskorna ser du att vinerna är från olika årgångar. Vilken är skillnaden och bör du välja vin utifrån årgång?

"Feta fransyskor som svettas om fötterna, de trampar druvor som sedan skall jäsas till vin", skrålas det på studentfesterna. Förenklat handlar dryckesvisan om naturvin: druvor som krossas och naturligt jäser till vin.

Varför växer det ofta en ros i början och slutet på varje rad med vinrankor i vingården? Estetiska skäl är det inte, rosbuskarna ser ofta ganska skruttiga ut och vinbonden har annat att tänka på än att det ska vara vackert i kanterna på fälten. Nej, rosorna fyller en högst praktisk funktion.

"Tungmetaller sprutas på ekovinerna" lyder en rubrik i tidningen Sydsvenskan fredagen den 12 februari. Det är svårt att vara en medveten konsument, hur vi än vänder oss har vi rumpan bak. 

Utvalda viner

  • Chardonnay Brut

    Chardonnay Brut

    Torrt och friskt bubbel!

    Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

    Läs mer

  • Il Casetta Superiore

    Il Casetta Superiore

    Blandad låda från Piemonte!

    Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

  • Poderi Vaiot Roero

    Poderi Vaiot Roero

    Nebbiolo när det är som bäst!

    Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

    Läs mer

  • Villa Locatelli Friulano

    Villa Locatelli Friulano

    Friskt och elegant vin

    Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

    Läs mer

  • Castel Sallegg Lagrein

    Castel Sallegg Lagrein

    Marinerar munnen med smaker!

    En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

    Läs mer

  • Merlot Ravòst

    Merlot Ravòst

    Storsäljare!

    Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar.

    Läs mer

  • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

    Poderi Vaiot Barbera d'Alba

    Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

    Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

    Läs mer

  • Valpolicella Classico

    Valpolicella Classico

    Ny favorit!

    Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

Vi gillar