2Goda Vin & Bryggeri

Fattoria Valacchi i Toscana

 • 13 feb 2017
Fattoria Valacchi i Toscana Foto: Kaneos Media

Med känsla för smak, form och gott företagande driver Stefania och Irene, mor och dotter, vackra Fattoria Valacchi mittemellan Florens och Siena. Här odlas vin, oliver, olika grödor och här drivs ett inbjudande agriturismo.

Foton: Kaneos Media
Fatttoria Valacchis läge är idealiskt såväl för oss som vill vistas där som för odling av vin och oliver. Gården ligger i Chiantidistriktet, Toscanas stolta vinområde med sju olika zoner för vinodling. Fatttoria Valacchi har 58 hektar odlingsmark sluttande mot sydväst. 12 hektar används till vinrankor av sorter typiska för Chianti, först och främst blå druvan sangiovese men också canaiolo och colorino samt gröna druvorna malvasia och trebbiano. På senare år har Stefania och Irene också börjat odla Cabernet Sauvignon och Syrah i den mineralrika lerjorden.
Druvor Fattoria Valacchi

Fantastiska viner – läckra etiketter

En bonus med bra viner tillverkade i Chianti är att de gifter sig utmärkt med det toscanska köket. Charkuterier, smakrika, kraftigare pastarätter, rätter på kyckling kalv och fläsk, men även rött kött – det finns alltid ett Chianti som passar.

Att köpa vin efter hur etiketten på flaskan ser ut kanske inte räknas som den stora vinkännarens främsta kännetecken. Men, om vi redan har konstaterat att vinerna hos Fattoria Valacchi är superba då kan vi väl få gotta oss åt att etiketterna är riktigt snygga? Stefania och Irene designar sina etiketter med känsla för smak och form och för att ge en känsla av vad som finns i flaskan. De två viner som finns i 2Goda Vin & Bryggeris sortiment är Fattoria Valacchi Chinati DOCG och Chianti Gelso Riserva.

chianti valacchi sm

fattoriavalacchi gelso riserva

Agriturismo med matlagningskurs

Som många vinbönder i Italien idag drygar Fattoria Valacchi ut verksamheten med att bjuda in till agriturismo, bo på vingård. 7 lägenheter med gemensam pool finns att tillgå med vidunderlig utsikt över det öppna toskanska landskapet. Här får vi ta del av vinböndernas vardag och prova gårdens viner, grappa, olivolja och det heliga desservinet Vin Sato. Vill man går det att boka en matlagningskurs och lära sig om smaker, mat och vin från regionen.

Veanda Fattoria Valacchi

Alle Fattora Valacchi

LÄS MER!
Här hittar du länkar:
Vingården: Fattoria Valacchi
Agriturismo: Al Gelso Bianco

Relaterade artiklar hos 2Goda Vin & Bryggeri
Toscana tämjer Sangiovese
Ett perfekt Chianti
Vad betyder DOCG och DOC

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Katt Fattoria Valacchi

Beställ vin så här!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

Vi gillar