2Goda Vin & Bryggeri

Castel Sallegg i Alto Adige

 • 21 okt 2017
Utsikt över Lago di Caldaro i Alto Adige. Utsikt över Lago di Caldaro i Alto Adige. Katarina Kihlberg

Vår nordligaste producent Castel Sallegg odlar sina fantastiska viner i vackra Alto Adige, eller Sydtyrolen som det också heter på svenska. Här möter vi en natur vitt skild från de toscanska landskapet som så ofta symboliserar Italien och vinmakeri.

Alto Adige präglas helt och håller av regionens bergiga landskap, med Alperna i norr och i väst och Dolomiterna i öst. Det är sagolikt vackert, friskt och med en intensiv grönska under vår- och sommarmånaderna. Fastlandsklimat dominerar med distinkta skillnaderna mellan sommar och vinter och i temperatur dag och natt. Vinodlingarna breder ut sig i de dalgångar som följer floden Adige och Isarco och över sjön Caldaro, på höjder från 300 till 1 000 meter.

Perfekt mikroklimat för vinodling

De höga höjderna och de kalla vintrarna till trots skapas ett perfekt mikroklimat för vinodling i Alto Adige. Alperna skydddar mot kalla vindar från norr och de branta sluttningarna gör att druvorna exponeras maximalt för solen. Druvorna mognar långsammare vilket gör att en fin arom utvecklas samtidigt som variationen i temperatur bibehåller druvans syra. Med ett gott vinmakeri till detta blir resultatet mumma!

Håkan Kihlberg Castel Sallegg nedför vinfält

Håkan på väg ner för en av de branta sluttningarna på Castel Salleggs odlingar. 

Fina druvor − härliga viner!

Hos Castel Sallegg växer en mängd olika druvor; alla utvalda för att passa ihop med klimatet och gårdens vinmakeri. Vi har valt att ta hem fyra viner till att börja med.

Geting i druvaDe två röda vinerna är tillverkade av druvorna lagrein respektive pinot nero. Lagrein är regionens ledande röda druva vars fina karaktär får gott spelrum i Alto Adige. Vi älskar Castel Sallegg Lagrein för de sammansatta smakerna, de mjuka, men tydliga tanninerna och den härliga förnimmelsen av både frukt och krydda. Älskas också av getingar! Det andra röda vinet är Castel Sallegg Pino Nero, ett lite lättare men ändå mycket smakrikt vin där gårdens vinmakare hittat en fin balans mellan syra och tanniner. Útmärkt för den som gärna väljer rött vin till vissa fiskrätter.

De två vita vinerna gör alla vitvinsälskare lyckliga! Det ena druvan är lika svår att stava till som det är lätt att känna igen; gewürztraminer är vinstudenternas favorit eftersom färgen (själva druvan är rosa), dofterna och smakerna är så intensiva och typiska för druvan att den inte går att ta miste på. En del tycker till och med druvans svaghet är att den har för mycket av allt. Tur för oss att Castell Sallegg lyckas med att göra ett Gewûrztraminer som är smakrikt, fylligt, exklusivt och blommigt i mycket fin och tilltalande balans. Namnet på druvan kommer av tyskans Gewürz, krydda, och orten Tramin i Alto Adige som är druvans urpsrung. Det andra vita vinet är Castel Sallegg Moscato Giallo - friskt, smakrikt och lätt att kombinera till så gott som all fisk. Moscato Giallo är dessutom ett vin som funkar till det asiatiska köket, vilket är långt ifrån självklart.

LÄS MER OCH BESTÄLL VINER FRÅN CASTEL SALLEGG

Moscato Giallo
Gewürztraminer

Pinot Nero
Lagrein

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent och kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Mer i denna kategori: « Fattoria Valacchi i Toscana

Beställ vin så här!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Utvalda viner

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Merlot Ravòst

  Merlot Ravòst

  Storsäljare!

  Ett varmt, rikt vin med mycket väl sammansatt karaktär. Något kryddigt med lång avslutning. Passar till rött kött på grillen, vilt, stek, grytor och mellanlagrade ostar. Mums i vinter!

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Piemonte+nebbiolo är mycket gott!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med varma smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat.

  Läs mer

Vi gillar