2Goda Vin & Bryggeri

Angoris i Friuli

 • 20 okt 2016
Rasande vackert växer Angoris viner i Friuli, i nordöstra Italien. Rasande vackert växer Angoris viner i Friuli, i nordöstra Italien.

I vindistriktet Friuli i Italiens nordöstra hörn bidrar influenser från alperna i norr och Adriatiska havet i söder till ett fuktigt och något kyligare klimat. Här frodas Tenuta di Angoris vinodlingar med rötter så långt tillbaka som 1648.

Vid 30-åriga krigets slut skänkte Ferdinand III, tysk-romersk kejsare, 300 bördiga fält åt en signore Locatello Locatelli, som tack för hans föredömliga insatser i kriget. Området där fälten låg kallades Langoris vilket inspirerade till namnet Angoris. I slutet av 1600-talet uppfördes Villa Locatelli på ägorna, en tjusig herrgårdsbyggnad som har varit centrum för vingården sedan dess. Här har det Habsburgska rikets kungligheter bott och roat sig genom historien medan vinfälten stadigt fortsatt breda ut sig mellan fridfulla skogar och djupgröna kullar. 

Villalocatelli2 

Angoris odlar kvalitetsvin!

Angoris ägs idag av Claudia Locatelli med familj, lustigt nog en helt annan Locatellisläkt än den ursprungliga. Gårdens druvor växer i 130 hektar ypperlig odlingsjord som sträcker sig över tre av Friulis bästa områden för produktion av kvalitetsviner: DOC Collio, DOC Friluli Colli Orientali och DOC Friuli Isonzo. Vinbönderna i dessa områden pratar lyriskt om hur platsen erbjuder de bästa tänkbara förutsättningar för gott vin: den mineralrika, luftiga slätten, soldränkta, bördiga kullar, skyddande alper och det fuktigivande, svalkande Adriatiska havet. 

1318411291angoris text vigne

Angoris och Villa Locatelli

På Angoris vinfält odlas gröna druvor som Chardonnay, Sauvignon Blanc, Friulano och Pinot Grigio samt blå druvor som Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Refosco dal Peduncolo Rosso. Vinerna delas in i två huvudsortiment med hänsyn till vilka av de tre områdena druvorna växer på.

Den ena sortimentet heter helt enkelt Angoris och samlar de viner som växer i de mer kalkrika områdena DOC Collio och DOC Friuli Colli Orientali. Angorisvinerna är smakrika, eleganta och mer komplexa än sitt systersortiment. De är goda att dricka nu men kan gärna få utveckla sin smak i upp till tio år. 

Det andra sortimentet är döpt efter herrgården Villa Locatelli och samlar vinerna som växer i DOC Friluli Isonzo, ett område med mindre kalkrika jordar. Av druvorna skördade här produceras friska och aromatiska, lite enklare viner, med tydlig druvkaraktär. 

Viner från Angoris hos 2Goda Vin & Bryggeri

2Goda erbjuder 4 viner från Tenuta di Angoris via Systembolagets beställningssortiment. kLicka på namnen för att läsa mer och beställa:

Vita viner

Angoris Spìule Chardonnay 
Villa Locatelli Friulano

Röda viner
Villa Locatelli Refosco dpr
Angoris Schioppettino

LÄS MER!
Vad betyder DOC och DOCG?
2Goda testar prisbelönt Chardonnay
Hemsida Tenuta di Angoris

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Mer i denna kategori: Franco Casetta i Roero »

Exklusiv blandlåda

Castel Sallegg Exklusiv blandlåda samlar våra favoriter från greve von Kuenburgs slott Castel Sallegg i Alto Adige. Till en festlig måltid och till ingredienser som är värda det där extra i glasen har ni hittat vad ni söker. Pris: 1008 kronor

LÄS MER OCH BESTÄLL

Blandlåda exklusiv Castel Sallegg Pinot Nero Lagrein Moscato Giallo

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

2Goda Månadsbrev!

En gång i månaden skickar vi ut nyheter och inspiration om vin och livets goda.
PRENUMERERA: MÅNADSBREV

Blandlåda Piemonte

Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA till pastan eller lättare kötträtter och ROERO till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda! Pris: 870 kronor

 

LÄS MER OCH BESTÄLL
Il Casetta Superiore

Blandad låda Casetta Superiore 1

Utvalda viner

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

Vi gillar