2Goda Vin & Bryggeri

Vin och mat – ett samspel

 • 9 jan 2019
En färgstark blandning av råvaror med söt karaktär. Foto: Lena Boström En färgstark blandning av råvaror med söt karaktär. Foto: Lena Boström

Smaken är som.... Ja, olika helt enkelt. Den smakupplevelse vi får av mat och vin är individuell och förändras genom livet. Ändå är det praktiskt med riktlinjer som guidar oss i hur mat och vin får ut det bästa av varandra.

Bilden visar matvaror som har en söt karaktär. Frukt och bär är ofta söta som de är medan många rotfrukter har en sötma som kliver fram när de tillagas. Sötma är som vi vet en av våra grundsmaker, flankerad av sälta, surhet, beska och nytillskottet umami. Där är det stopp för våra definierade grundsmaker än så länge, men forskningen letar nya och pekar just nu mot att fett är en grundsmak. 

Förutom grundsmakerna kan vi få smakupplevelser när vi stoppar mat i munnen, exempelvis metall, torrhet, strävhet eller en brinnande känsla. 

Vidare har vi vår uppfattning av smak som är mycket större och som till stor del beror av våra luktintryck. Smaken av till exempel hallon eller laktrits är egentligen luktintryck som ger oss en uppfattning av vad något smakar.

En måltid är ett samspel

Till grundsmakerna, smakupplevelserna och vår uppfattning av smak kommer många andra faktorer in och påverkar om vi tycker en måltid med mat och vin tillsammans blir riktigt lyckad eller inte. Maträtter innehåller sällan bara matvaror med söt karaktär, bäska eller sälta och ett vin byggs upp av olika grad av syra, strävhet och sötma. Både maträtter och drycker kan var enkla eller mer komplexa, vilket också påverkar hur vi upplever dem tillsammans. Och så vidare!

En måtid är ett samspel som spelas med en blandning av regler, erfarenhet, fantasi – och en del tur!

Hur blir jag bättre på att kombinera vin och mat?

I kategorin "Att kombinera smaker" skriver vi om samspelet mellan mat och vin. Allt med syfte att vi ska känna glädje och tillfredsställelse både när vi förbereder en måltid och när vi avnjuter den.

LÄS MER!
Klurigt sällskap till vin
Bra sällskap till vin
Om syra i vin
Om sötma i vin
Om alkohol i vin
Om tanniner i vin
Om att hitta vinets karaktär
Prova vin med mat & vänner

Tveka inte att mejla om du har frågor kring mat och vin. Vi svarar!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Mer i denna kategori: Bra sällskap till vin »

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.