2Goda Vin & Bryggeri

Klurigt sällskap till vin

 • 7 sep 2016
Mycket syrlig mat kan bli dåligt sällskap till vin. Foto: Lena Boström Mycket syrlig mat kan bli dåligt sällskap till vin. Foto: Lena Boström

När vi kombinerar vin och mat är det självklart vår egen smak och smakupplevelse som är det viktigaste, inte vad andra säger smakar bra eller inte. Dock finns det råvaror som direkt kan förta eller förstöra smaken hos vin och dessa är det bra att vara uppmärksam på.

De kallas ofta för vinets fiender eller ovänner. Det är råvaror som riskerar ställa till det i vår upplevelse av smak och doft när de kombineras med vin. Vi kan välja och kalla de kluriga i stället eftersom det finns vägar att gå förbi problemen. Vi börjar med att se vilka de är:

Råvaror med för kraftig syra kan förta smaken hos vin. När du använder citron och vinäger i mat som ska kombineras med vin är det viktigt att inte överdosera utan använd med måtta så smakar helheten bra. Prova dig fram för att få egen erfarenhet - det är alltid den bästa kunskapen.

Ägg brukar benämnas som en direkt fiende till vin, vilket låter dramatiskt. Ägg är ju en fantastisk råvara som används i många maträtter. Men när ägg, som är rikt på svavel, är ett dominant smakinslag i en maträtt eller används rått blir smaken på vinet gärna metallisk och bitter och inget kul alls.

Grönsaker som innehåller högre halter av oxalsyra lockar fram en metallisk och besk smak hos vin. Sådana grönsaker är tomat, rabarber, sparris och spenat. Syran mildras när grönsakerna tillagas och ännu mer mildras effekten av bra kombinationer av råvaror.

Råa råvaror överhuvudtaget är kluriga då de ofta innehåller mycket beska som kan störa uppleveslen av vinet. Det går generellt att säga att vin passar bäst ihop med tillagad mat.

Starka kryddor med intensiv doft som får dominera en maträtt kan helt förta vinets doft och därmed också smak. Lite trist på ett noga utvalt och kanske dyrt vin. Kryddor att ha respekt för i kombination med vin är exempelvis chili, curry, kanel, spiskummin, muskot och färsk koriander. Vi tänkte till kring detta när vi lagade indiskt nyligen, läs mer: Grym linsgryta till Friulano!

LÄS MER!
Bra sällskap till vin
Om syra i vin
Om sötma i vin
Om alkohol i vin
Vin och mat  ett samspel
Om att hitta vinets karaktär

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer