2Goda Vin & Bryggeri

Om sötma i vin

 • 27 jan 2017
I druvor finns naturlig sötma i huvudsak från fruktos och glukos. I druvor finns naturlig sötma i huvudsak från fruktos och glukos.

I genomgången av de olika karaktärer som bygger ett vins personlighet ger vi oss här i kast med sötma. Att druvor är söta och goda vet vi, men vilken roll spelar sockret i druvan när den blir till vin? 

Det finns två grundläggande sätt att se på sötma i vin det ena är den egentliga sockerhalten i vinet och det andra är hur vi upplever smaken och känslan av sötma när vi dricker vinet och när vi kombinerar det med mat.

Hur mäts sötma i vin?

Druvor innehåller socker, i huvudsak glukos och fruktos. Olika druvsorter är olika söta. Halten av socker i frukten påverkas också av hur länge den får mogna ju längre druvan mognar desto lägre syrahalt och högre sockerhalt.

När druvsaften eller musten jäser omvandlas sockret till lika stora delar alkohol och koldioxid. Jäsningen avstannar när sockret tar slut eller när alkoholhalten når en nivå som jästcellerna inte tål. Vinmakaren kan också hejda jäsningen med hjälp av kyla eller värme, som gör att jästsvamparnas aktivitet avstannar, eller genom att tillsätta svavel. Det senare är noga reglerat i hur mycket svavel som får användas.

När jäsningsprocessen är avlsutad mäts sötman i den mängd socker som finns kvar och den kallas restsötma. Mätvärdet är vanligtvis antal gram socker per liter vin.

Hur vi upplever sötma i vin

Vita viners sötma klassas som torrt, halvtorrt eller sött. I de riktigt torra vinerna finns en restsötma på 1-2 gram per liter. De flesta röda viner och vita viner som inte alls smakar sött hör hit.

Den egentliga mängden socker i gram är en sak och hur vi upplever smaken av sötma är en annan. Ett vitt vin med så hög sockerhalt som 25 g/liter kan ge en smakupplevelse av att vara torrt därför att syrahalten är så pass hög att den tar udden av sätman. Likaså kan ett riktigt torrt vin med sockerhalt under 2 g/liter smaka ganska sött om alkoholhalten är hög. Alkohol förstärker och lyfter fram smaker och vi får en smakupplevelse av sötma, som egentilgen handlar om att vinet har en rik, fyllig smak.

Andra faktorer som påverkar smakupplevelsen är lagring och temperatur på vinet när vi dricker det. Lagring på ekfat ge ofta en upplevelse av sötma när vi dricker vinet och vitt vin som inte serveras kallt smakar gärna sötare.  

"Om sötma i vin" ingår i en serie som går igenom vinets olika karaktärer.

LÄS MER!
Om syra i vin
Om alkohol i vin
Om tanniner i vin
Vin och mat  ett samspel
Om att hitta vinets karaktär
Klurigt sällskap till vin
Bra sällskap till vin

      Vinets vnner   Vinets ovnner   2glasMatochvin3

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer