2Goda Vin & Bryggeri

Om alkohol i vin

 • 2 mar 2017
Alkoholhalten skiljer sig från vin till vin och med lite kunskap förstår vi vad vi kan förvänta oss av vin med lägre respektive högre alkoholhalt. Alkoholhalten skiljer sig från vin till vin och med lite kunskap förstår vi vad vi kan förvänta oss av vin med lägre respektive högre alkoholhalt. Lena Boström

Vi har pratat sötma och syra i vin och går nu vidare till nästa grundläggande karaktär hos vin, nämligen alkohol. Alkoholen spelar en viktig roll i vinets doft och smak. Den ger drycken ett djup och en nyansrikedom som gör vin så intressant att kombinera med olika smaker på mat.

Användning av ordet "alkohol"

VI börjar med lite etymologi och kemi:

 • Ordet ”alkohol” kommer från arabiskans al-kuhl, som betyder ”fint pulver”. Al-kuhl användes som benämning på pulver av olika slag, exempelvis ögonskugga. Senare kom ordet kom att användas i alkemistiska sammanhang i Europa, fortfarande i betydelsen "fint pulver". Genom betydelseförskjutning kom det i stället att benämna  ”den finaste beståndsdelen”, dvs destillatet, av olika ämnen, och så småningom användes det i huvudsakligen om vin.
 • Etanol heter den alkohol som finns i vin och som vi i dagligt tal kallar just alkohol. Etanol bildas under jäsprocessen när jäst omvandlar sockret i druvsaften eller musten till lika stora delar etanol och koldioxid. Alkoholhalten i vinet mäts i volymkoncentration av etanol.

Doft, smak och fyllighet

Alkoholen är mycket viktig för hur vi upplever smaken på vin men också för känslan vi får i munnen när vi dricker. Alkoholångorna hjälper till att transportera doften från ytan på vinet till näsan. Samma effekt ger alkoholångorna i munhålan genom att fylla munnen med aromerna från vinet. Alkoholen påverkar också vinets viskositet eller konsistens. Ju högre alkoholhalt desto fylligare och krämigare känns vinet och ju mer fyller smakerna upp hela munhålan och stannar kvar.

Vin beskrivs ibland som varmt och till och med eldigt. Dessa viner har ofta en högre alkoholhalt och beskrivningen syftar till hur känslan är i munnen och framförallt i den bakre delen av munhålan där det kan hetta till.

"Om alkohol i vin" ingår i en serie som går igenom vinets olika karaktärer.

LÄS MER!
Om sötma i vin
Om syra i vin
Om tanniner i vin
Vin och mat  ett samspel
Om att hitta vinets karaktär
Klurigt sällskap till vin
Bra sällskap till vin
Picolit - liten skörd ger stort vin

      Vinets vnner   Vinets ovnner   2glasMatochvin3

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer