2Goda Vin & Bryggeri

Vad dricker ni när ni lagar mat?

 • 28 apr 2017

Matlagningsvin har fått en ny betydelse. Det är inte längre bara vinet vi smakhöjer såsen eller grytan med utan också det där trevliga glaset bredvid spisen att läppja på medan maten tillagas. Vad väljer vi då att slå upp i glaset innan maten? Vinet som ska drickas till maten? Njae...

Vi väljer ofta ett lite enklare, biligare vin att dricka till matlagningen. Flaskan som köpts till middagen vill vi spara på. Vore de inte godare, roligare och smartare att dricka lite av vinet som ska serveras till middagen medan vi lagar maten? Mat och dryck ska ju kampera ihop och förhöja varandra och så länge vi väntar med att smaka vinet tills maten är klar är det slumpen som avgör om det blir bra eller inte.

Men jag kan inget om vin, så det spelar ingen roll.
Jag frågar på Systemet och chansar på att det blir bra,
säger många då. 

Att fråga på Systemet eller läsa på hemsidor vad vinet passar till är jättebra. Det är steg ett. Den informationen är övergripande och ger oss vägledning till om vinet passar till kött, fågel, fisk, lättare rätter, smakrika anrättningar, grillat, stekt, ugnsbakat osv. Nästa steg är att fixa ihop vinet med just den rätten du ska servera och med de smaker du ger din mat.

Tillbaka till Men jag kan inget vin. Okej, du känner inte att du har stor kunskap om vin. Men mat då? Har du lagat mat hela livet och stått vid grytorna och smakat av med olika kryddor, fonder, smör och grädde? Visst provsmakar du maten innan den serveras och justerar smakerna tills du är nöjd? Då är det bara att innesluta vinet i denna process. Smaka vinet som ska drickas till maten då och då under matlagningen och känn om det stämmer överens. Prova dig fram och se vad som lyfter vinet eller höjer smakerna på maten. Det är jätteroligt och lärorikt och snart kommer du tycka att kombinationen mat och vin är lika viktig och självklar som du alltid tyckt att smaken på maten har varit.

2Goda Blog kommer röra sig en hel del kring detta med vin, mat och smaker. För även om jag hävdar bestämt att det är myckte lättare än många tror att bli en bättre vinkännare så finns det knep, sanningar och lärdomar att hämta upp på vägen. De ska vi hitta! Jag har i alla fall massor att lära!

Dagens tips: Om du, som vi, är i perioden i livet då barnen lämnar och det i och för sig blir mycket renare och snyggare hemma så blir det också så mycket tystare. Då finns det ännu en anledning att börja jobba med mat, vin och smaker. Håkan och jag babblar oss igenom matlagningen nuförtiden medan vi testar oss fram till bästa kombon. Jättetrevligt!

Trevlig valborg!

2glasMatochvin3

 Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer