2Goda Vin & Bryggeri

Dynamiken i en vinprovning

 • 7 apr 2018

Att hålla vinprovning är ett spännande möte med människor! För mig som vinimportör är det ett gyllene tillfälle att lära mig mer om min produkt, om mina kunder och om hur jag själv ska utvecklas till den bästa möjliga representanten för mitt företag.

Jag höll en gång en vinprovning för en grupp damer, alla boende på skånska landsbygden, många obekanta med varandra. Flera av damerna drev jordbruk tillsammans med sina män. Det gick inte många minuter innan jag blev delgiven att de minsann inte visste någonting om vin och att de i och för sig såg fram emot att prova men jag skulle inte förvänta mig att de kunde delta aktivt eller tycka något, för det hade de inte kunskap nog för.

Jaha. En vinprovning som är en monolog är en ganska trist tillställning så här gällde det att hitta nyckeln till gruppens egna referenser, till de ämnen som skulle göra att de själva kände att de ville och kunde delta. Vad finns det i vin som finns i dessa damers liv, varje dag, och som de antagligen dessutom är väldigt bra på? Jo, smaker!  Kvällen utvecklades till härliga samtal om olika typer av kött, vilket vin som passade till rådjurssteken och vilket som var bättre till gås eller vildsvin. Vi pratade om såser och kryddningar och parade ihop dem med vinerna. Vi pratade fett och magert och mittemellan och jag lärde mig massor av dessa erfarna husmödrar! Och det bästa av allt – de var jättenöjda och tyckte det blev mycket roligare och mer lärorikt än de hade tänkt sig.

En annan vinprovning hölls utomhus en vacker vårkväll med en grupp som känt varandra hur länge som helst men som inte träffas jätteofta. Gruppen bubblade av pratlust och önskan att komma ikapp sen sist på bara några få timmar. Kanske hade de inte märkt om jag smög iväg innan jag ens hade börjat. Här gäller det att ta in att gruppens nöjdhet med vinprovningen inte skulle komma att mätas i hur mycket nytt de lärt sig utan i hur trevligt det hade haft tillsammans. Min uppgift blir att se till så att de har trevligt OCH lär sig lite nytt, det senare knappt utan att det märks. Men hur? Jo, genom att de får prata om vin och dela med sig av sina erfarenheter, inte i första hand till mig utan till varandra. Jag blir en koordinator som leder och styr upp samtalen och fyller på med vin, kunskap och kuriosa längs vägen. Efter två timmar diskuterade gruppen livligt kring vin och smaker och jag drog mig tillbaka. Kanske sitter de där än och pratar om livets goda medan de smuttar på mina viner!

Jag tar ett tredje exempel. Gruppen som är kunskapstörstande, där flera redan kan mycket om vin och gärna lägger sin semester på att resa med syfte att uppleva mat och dryck. Förväntan från gruppen är påtaglig, alla är tysta med blickarna riktade mot mig; kommer vinprovningen vara givande? Hjälp! skulle jag kunna tänka (och gör ibland). Har jag tillräckligt att komma med för att ge de här personerna valuta för pengarna? Det är klart att jag har! Jag kan mina produkter, jag känner mina producenter och jag känner mitt Italien. Det är detta jag ska berätta om och skapa intresse kring. Kan jag göra det och dessutom låta deltagarna få dela med sig av sina kunskaper både till mig och till varandra så blir provningen lyckad och ett äkta mervärde har skapats.

 

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent och kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer