2Goda Vin & Bryggeri

Prova vin med mat & vänner!

 • 2 jul 2018

Vin njuts bäst i sällskap av mat och människor. Maten och vinet skapar en komplett måltid och människorna bidrar till en härlig atmosfär att njuta det goda i. Gör gärna måltiden till en roligt test av olika smaker både på vin och mat och framförallt på hur de samspelar med varandra.

Foto: Lena Boström
Det behöver inte vara det minsta komplicerat att göra en egen vinprovning hemma. Och det finns mängder av sätt att avsmaka vin på: det kan vara test av olika druvor, provning av vin från olika distrikt, regioner och länder eller test av vin i olika prisklass. En variant som jag gillar mycket är att samla vin och vänner och laga mat ihop med målet att testa oilka smaker med vinerna och i avslappnat samtal med varandra.

Låt såserna stå för smakvariationen!

Vi fokuserar gärna på huvudingredienserna i måltiden när vi tänker på smakerna. Till en provning med olika viner är det enkelt, smart och pedagogiskt att i stället använda tillbehören som smakomväxlare. Vi säger att vi ska testa tre röda viner med olika f-yllighet, mängd syra och tanniner. Välj enkla huvudingredienser, som kött och potatis med en tillagad grönsak till. Råa grönsaker är alltid svårare att kombinera med vin och få rätt smakupplevelse, läs mer Klurigt sällskap till vin.

Vinprovning med olika smaker

1 Grillade biffar

Grillade biffar till vinprovning

Potatis i folie på grillen

Haricots verts till vinprovning

1 LimesåsNu till olika smaksensationer med hjälp av såser. Vilka väljer ni själv men för att får en spännande variation som kan visa vad som händer med vinerna så välj en som är frisk och syrlig, exempelvis en kall, somrig limesås med crème fraiche och yoghurt. En annan sås kan gärna vara mustig i smakerna, som en 1 Mustig svampsåsvarm kantarellsås som ger hela rätten en helt annorlunda känsla än limesåsen. Låt en tredje sås vara något riktigt spännande och överraskande − säg en varm chokladsås på höns- eller köttfond med mörk choklad, timjan, gul lök och balsamvinäger. Mumma!

1 Chokladsås

Det här är en idé av hur många som helst på hur vin och mat kan njutas och provas tillsammans. Det roligaste är när samtal kommer igång om vad som händer i munhålan och hur olika personer får olika smakupplevelser. På köpet får vi erfarenhet om hur olika karaktärer på mat och vin på gott och ont möter varandra och kan bli vassare på att hitta rätt vin till maten.

LÄS MER!
Om syra i vin
Om alkohol i vin
Om sötma i vin
Om tanniner i vin
Vin och mat  ett samspel
Om att hitta vinets karaktär
Klurigt sällskap till vin
Bra sällskap till vin

      Vinets vnner   Vinets ovnner   2glasMatochvin3

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

 

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer