2Goda Vin & Bryggeri

Debatt om ekologiska viner

 • 15 feb 2016
Hur påverkas jorden av kopparsulfaten som används vid ekologisk odling? Hur påverkas jorden av kopparsulfaten som används vid ekologisk odling?

"Tungmetaller sprutas på ekovinerna" lyder en rubrik i tidningen Sydsvenskan fredagen den 12 februari. Det är svårt att vara en medveten konsument, hur vi än vänder oss har vi rumpan bak. 

Den explosionsartade ökningen av ekologiska viner sålda hos Systembolaget visar på en vilja hos konsumenterna att värna både naturen och de som arbetar med odling och framställning av vin. Det finns säkert ett visst mått av trendmedvetenhet bakom också, men skapar trender något gått så är det ju bara bra. Nu är dock frågan: är den ekologiska odlingen bra hela vägen?

Bordeauxvätska innehåller kopparsulfat

Som vi har berättat här hos 2Goda Vin & Bryggeri tidigare i artikeln Vad är ett ekologiskt vin är det vid ekologisk odling tillåtet att använda så kallad Bordeauxvätska, en blandning av kopparsulfat, vatten och släckt kalk, för att skydda vinrankorna och druvorna mot svampangrepp. Bordeauxvätska tränger inte in i växten utan lägger sig utanpå växtdelarna. 

I artikeln i Sydsvenskan kommenterar Thomas Kätterer, professor i systemekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, bordeauxvätskan så här: "Vid ekoodling får man inte använda syntetiska bekämpningsmedel. Men enligt diffusa föreställningar om vad som är naturligt eller inte naturligt tvingas ekoproducenterna använda tungmetaller istället för mer effektiva organiska bekämpningsmedel som bryts ner i marken. Koppar är ett grundämne med hög toxicitet som inte bryts ner."

Vidare står det i Sydsvenskan: "Ofarliga mängder hamnar i själva vinet, men marken påverkas kraftigt. För till skillnad från många bekämpningsmedel som används vid konventionell vinodling bryts tungmetallen inte ner utan ansamlas i jorden år från år där de påverkar livet i marken."

2Goda Vin & Bryggeri följer debatten

Det är postitivt att odlingen av vin utvecklas, debatteras och granskas med målet att hitta för både natur och människa hållbara metoder och processer. När vi reser runt bland vingårdar i Italien märks en tydlig vilja hos väldigt många vinbönder att ställa om till en mer miljövänlig odling och tillverkning. Den ökade efterfrågan på ekologiska är bra, men det verkar vara en bra bit kvar innan den ekologiska odlingen är fullt ut hållbar för miljön.

 
Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer