2Goda Vin & Bryggeri

Ekologiskt skydd mot skadedjur i vinodling

 • 21 sep 2018

Ekologisk odling av vin ligger oss varmt om hjärtat. Inte minst vill vi lära oss så mycket det är möjligt i ämnet och med mer kunskap och erfarenhet kunna göra bästa val av vinproducenter. I förra veckan pratade vi ekologisk odling med Davide Rivetti − passionerad och kunnig odlare av ekologiskt vin i Piemonte.

I vinodlingar i Europa ställer en vecklare vid namn Lobesia botrana, vinskottsvecklare, till med stora problem i vinodlingar. Vinbönderna i Italien kallar denna sin fiende för Tignoletta delle vite, det vill säga vinstocksmal. Vecklarens eller malens larver äter med stor aptit vindruvornas kärnor. Ni kan tänka er vilka problem det innebär med en larv som gör hål i druvorna tidigt på säsongen för att komma åt kärnorna. Katastrof helt enketl!

Sexuell förvirring bryter livscykeln

Davide Rivetti och hans bröder Andrea och Simone är fjärde generationen vinbönder på de vackra kullarna utanför Neive i Piemonte. Gården bär idag namnet av deras pappa Massiomo Ravetti, och det var han som började odla ekologiskt. Massimo ville helt enkelt lämna över ett hållbart arv till sin söner.

Davide pratar om ekologisk bekämpning av vinskottsvecklareDavide pratar passionerat om hur gården arbetar med ekologisk hållbarhet.

Hela odlingen genomsyras av den ekologiska filosofin och övertygelsen om att bra vin görs av bra druvor och bra druvor odlas i harmoni med naturen. När vinstocksmalen blev ett problem på gården fanns inte tanken på att gå den snabba vägen och använda pesticider, det vill säga kemiska bekämpningsmedel. I stället har bröderna Ravetti med stor framgång använt sig av en listig, ekologisk förvirringsmetod. I odlingarna hänger, med jämna mellanrum, en liten ögla runt vinstocken som placerades där tidigt på säsongen.

 Ekologisk bekämpning av skadedjur i vinodling Feromoner. Katarina KihbergÖglan utsöndrar feromoner av samma slag som vinskottsvecklarens hona använder för att locka till sig hanarna för parning. Mängden feromoner är långt mycket större än vad honorna producerar vilket gör att hanarna muntert flyger mot öglarna med parning i sikte. Väl framme finns inga honor kring vinstocken men feromonerna gör att hannen ändå vill vara kvar − han är sexuellt helt förvirrad. Honorna är å sin sida förstår inte var alla hanar har tagit vägen. Reultatet av att de tu inte möts är utebliven reproduktion och bruten livscykel. Listigt!

Feromonfällorna lurar inte rovinsekter eller gynsamma parasiter så den här metoden ställer inte till det för våra viktiga gynnare i insektsvärlden.

 Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

LÄS MER!
Vad är ett ekologiskt vin?

Mer i denna kategori: « Rosor i vinodling

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer