2Goda Vin & Bryggeri

Vad är ett naturvin?

 • 28 mar 2016
En vinbonde som odlar naturvin skördar enbart för hand. En vinbonde som odlar naturvin skördar enbart för hand.

"Feta fransyskor som svettas om fötterna, de trampar druvor som sedan skall jäsas till vin", skrålas det på studentfesterna. Förenklat handlar dryckesvisan om naturvin: druvor som krossas och naturligt jäser till vin.

Naturvin är ett nytt sätt att tänka i gamla banor. Vinbönder som satsar på naturvin vill hitta tillbaka till ett samförstånd mellan natur och människa, där människan kliver tillbaka och låter naturen göra det jobb som den är skapt för, utan påverkan från kemiska tillsatser och maskiner. 

Lär känna jorden!

I Italien samlar organisationen VinNatur de vinproducenter som vill odla naturvin. Här får de utbildning, träffa likasinnade, delta i mässor samt ansöka om och testas för att bli naturvinsproducent. VinNatur har medlemmar från många andra länder och växer stadigt. Stefano Zaninotti är agronom, vinfantast och aktiv i NaturVins arbete. Han menar att all naturlig produktíon av vin måste starta i myllan:

"Odlaren måste först och främst lära känna livskraften i den jord som hans vin växer och förstå hur jorden interagerar med omgivande miljö och med plantorna", säger Stefano Zaninotti.

Vidare menar naturvinsodlarna att det är druvan och hur den påverkas av sin växtplats som är viktigast för slutprodukten. I en naturligt odlad druva samlas all den karaktär och smak som klimat, väder och jordmån tillsammans ger just det året, under just de givna förutsättningarna. 

Vinmakaren fortfarande viktig!

Om en vinmakare vill producera naturvin ska han alltså kliva tillbaka och låta naturen visa sin egen kraft och styrka. Detta gör så klart inte honom eller henne oviktig i processen. Kunskap, erfarenhet och skicklighet hos vinodlaren påverkar i högsta grad resultatet även hos naturvinerna. 

Det finns ingen officiell certifiering eller märkning av naturvin eller naturvinsproducenter och än så länge kan odlarna välja lite vad de själva vill läsa in i begreppet. Utmärkande för ett naturligt odlat vin är:

 • endast naturliga gödnings- och bekämpningsmedel får användas
 • druvorna plockas för hand och när de är mogna
 • bara druvans naturliga jäst eller jäst som finns i vingården får användas
 • inga tillsatser får användas vid vinifieringen
 • helst inga eller minimala tillsatser av sulfiter
 • vinet filtreras inte 

De låga halterna av sulfiter i naturvin gör att hållbarheten försämras och lagring i mer än 5 år är inte att rekommendera.

LÄS MER
Vad är ett ekologiskt vin?
VinNatur

 Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Mer i denna kategori: Vad är ett ekologiskt vin? »

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer