2Goda Vin & Bryggeri

Aplagården – en skånsk vingård

 • 16 jun 2016
Aplagårdens B&B och vingård i skånska Bårslöv nära Helsingborg. Aplagårdens B&B och vingård i skånska Bårslöv nära Helsingborg.

På Aplagården i Skåne växer vin i genomtänkt samspel med naturen. Känslan av att befinna sig på en vingård är lika stark här som om det vore mitt i Toscana. Breddgraderna spelar ingen roll – det är entusiasmen, drömmarna och stoltheten över hantverket som gör vinbonden!

Aplagårdens B&B och vingård drivs av Anders och Linda Aronsson. Vingården föddes 2008 när det fanns ett fält över som kanske skulle bli ridbana, kanske någonting annat. Det var Linda som plötsligt kände att platsen var som gjord för vinodling! Kort och gott – 100 vinrankor planterades av sorterna rondo, en blå druva, och gröna solaris, båda väl rustade för skandinaviskt klimat.

– Vintern är egentligen inget problem för vinet, rondo och solaris klarar kyla ända ner till –25 grader. Det luriga hos oss är nattfrosten som kan fortsätta ända in i maj och knäcka sköra knoppar, berättar Anders.

Fyra bra vinsorter

Idag består Aplagårdens odling av 450 vinrankor av väl valda sorter, i huvudsak solaris och rondo men också blå druvan cabernet cortis och gröna johanniter. Alla utom johanniter ärAplagårdens_vingård2.jpg så kallade piwidruvor, en korsning av europeiska och amerikanska eller asiatiska vinsorter, som har naturlig motståndskraft mot svamp och vissa sjukdomar.

I Sverige tar det ca 100-110 dagar från blomning till skörd för de flesta vinsorter.

– Förra året skördade vi först i mitten av oktober. Volymmässigt såg det mycket bra ut men druvorna mognade inte riktigt. Här i Sverige kommer vi till en gräns när kylan, fukten och bristen på ljus gör att vi måste skörda vare sig vi vill eller inte, säger Linda.

Varje planta ger 1 flaska vin, men alla Aplagårdens rankor bidrar inte till vintillverkningen ännu. Det går att skörda en vinranka tredje året men först efter 5-6 år har druvorna fått sin rätta karaktär. Odlingen ger ca 60 liter vin av vitt, rosé och mousserande.

Samspel med naturen

De första åren som vinbonde handlar mycket om att prova och dra lärdom och prova igen. För Anders och Linda var det viktigt att hitta bästa sättet att hantera markarbetet:

– Vi vill arbeta så effektivt och hållbart som möjligt mot ogräs och med gödsling både för vår egen och för naturens skull och så klart för att få bäst kvalitet på våra druvor.

Följden blev att de började odla gröngödsling på vinfältet, en helt ekologisk metod för att luckra jorden, hålla ogräs borta, öka mullhalten och tillföra näring. Gröngödsling innebär att man odlar grödor, som exempelvis honungsört, klöver och bovete, som har olika goda funktioner; någon är kvävefixerande, någon har rötter som spränger sönder jorden och någon är marktäckande. Dessutom drar de alla till sig diverse nyttodjur.

Aplagårdens_vingård3.jpg
– Gäster som besöker vinfältet kan se lite skeptiska ut när ogräset växer kämpahögt. Då känns det gott att kunna förklara varför och visa att det inte handlar om brist på skötsel utan på att vi jobbar ekologiskt.

Intill vinrankorna hålls gröngödslingen nere hela tiden och mellan raderna körs den ner tre gånger om året och får ligga kvar och förmultna.

Gårdsförsäljning hägrar

Det går bra för vinproduktionen på Aplagården och smakerna utvecklas för varje år. Vinet ’Tribut till Knut’, en hyllning till Anders morfar och de som brukat gårdens mark innan, har fått diplom av Svenska vinodlareföreningen (numera Föreningen Svenskt vin). Det finns drömmar om att sätta vinrankor på mer av gårdens mark men först måste något falla på plats:

– Vi har mycket planer och idéer och ser stor potential i vår verksamhet. Men först när det blir tillåtet med gårdsförsäljning öppnas alla möjligheter och vi kan satsa fullt ut, avslutar Linda och Anders.

Följ Aplagården på facebook

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer