2Goda Vin & Bryggeri

Skördefest på Arilds Vingård

 • 2 okt 2017
Håkan blickar ut över Arilds Vingårds rasande vackra fält med solarisdruvor. Håkan blickar ut över Arilds Vingårds rasande vackra fält med solarisdruvor.

"Vi har hittat vårt paradis och vill gärna dela med oss av det till er.", skriver Jonas och Annette Ivarsson på Arilds Vingårds hemsida. Det lyckas de utmärkt med. Vi åker dit hela familjen för att hjälpa till med skörden av solaris, gårdens främsta druva. Vi får en riktigt fin dag ute på vinfälten!

Det är vi och säkert sexiotalet till som har sökt oss till Arilds Vingård en blåsig, (tror det har införts lag på blåst i Skåne) klar och solig lördag i slutet av september. Det låter kanske som dagens kliché men luften är fylld av barnslig förväntan. På gårdsplanen får vi en expressutbildning i att skörda vin av Arilds Vingårds ena hälft, Jonas Ivarsson. Den kalla, blöta sommaren har gjort att druvorna mognat långsamt och ojämnt och mögel har börjar angripa en del klasar. Vi får veta att vi ska låta felfria klasar hänga kvar för att få mogna ett snäpp till medan klasar som har ruttnande druvor i sig ska skördas och rensas. VI lastas glatt upp på ett släp med 100% Emil i Lönneberga-känsla för att åka ut på fältet och väl där tar vi varsin spann, en sekatör och väljer en rad var att börja skörda druvor i. Nedan Anna, Maja och Gustav, vinbönder för en dag.

Skördefest Arilds vingård.Anna och Majajpg

Gustav plockar druvor 

Solaris 2016 ett riktigt gott hantverk!

Solaris 2016 Arilds vingårdDruvan som ska skördas är alltså gröna solaris, en för nordligt klimat välanpassad sort. En knepig grej med att odla vindruvor för vinproduktion i Sverige är balansen mellan syra och socker. Svalt klimat ger hög syra i druvan och den korta säsongens snåla tillgång på sol och värme gör att druvorna inte hinner utveckla så mycket socker. Solarisdruvan har utvecklats i Tyskland mycket med fokus på att sockerhalten ska stiga i druvan tidigt på säsongen och möta den höga syran. Jag kan gå händelserna i förväg och berätta att till middagen som serverades på Arilds Vingård efter skördedagens slut drack vi Solaris 2016 till en laxpannacotta. Det smakade mycket gott! Vinet var friskt och fruktigt med mycket kropp. Ett gott svenskt vinhantverk, ingen tvekan om den saken!

Vi skördar vin!

Så här kan en dag på Arilds Vingård se ut för
praktiserande vinbönder (som alla fick mersmak!)

Skörd solaris Katarina Kihlberg 2Goda Arilds Vingård

Skörd solaris Arilds VingårdSkörd Arilds Vngård solaris skördefest 

Skördefest Arilds vingård solaris skörda

Spann med solaris druva Arilds vingård

Skördefest Arilds vingård.5jpg

Skördefest Arilds vingård.2jpg

Skördefest Arilds vingård spannar med druvor solaris

Skördefest Arilds vingård. ordspråk jpg 001

Vi tackar Annette och Jonas Ivarsson för en fantastisk dag på Arilds Vingård!

Skördefest Arilds vingård. namnskylt jpg

 Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent och
kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer