2Goda Vin & Bryggeri

Toscana tämjer Sangiovese

 • 17 dec 2015

Sangiovese är en av Italiens mest utbredda druvorsorter som odlas från Emilia-Romagna i norr till Kampanien i söder. Allra mest förknippas denna röda druva med Toscana där den utgör lejonparten i många kända viner.

Sangiovese är ingen helt lätt druva att ha och göra med, vare sig när den ska odlas, tillverkas vin av eller när man vill förstå sig på druvsorten. Det senare beror på att Sangiovese finns i många varianter, eller med många synonymer beroende på hur man väljer att uttrycka det. Förklaringen till de många namnen är att Sangiovese klonar sig.

Vad är kloner?

Druvor har förmågan att anpassa sig efter sin omgivning, de muterar helt enkelt för att må som bäst på den plats de har tilldelats. Mutationen kan resultera exempelvis i förändring av storleken på själva druvan, i hur klasen är beskaffad, kompakt eller lös, och i hur mycket tanniner skal och kärnor innehåller. De muterade druvorna kallas kloner och är genetiskt identiska men med vissa variationer sinsemellan.

Kär Sangiovese med många namn

Klonerna av Sangiovese har fått olika namn på de olika platser i Toscana där de växer, något som kan förvirra. Låt oss titta på de mest kända toscanska vinerna som har Sangiovese som sin huvuddruva:

Chianti: produceras på kullarna runt Florens, Siena, Arezzo och Pisa. Här kallas Sangiovese helt enkelt Sangiovese.
Chianti Classico: produceras inom Chiantiområdet fast på ett mer begränsat område än Chianti. Likaså här kallas druvan Sangiovese.
Brunello di Montalcino: produceras i Montalcino, en stad och kommun i södra Toscana. Druvan är en klon som fått namnet Sangiovese grosso eller lokalt i Montalcino Brunello, som betyder den lilla bruna.
Vino Nobile di Montepulciano: produceras i området kring staden Montepulciano i södra Toscana. Druvan är en Sangioveseklon som lokalt kallas Prugnolo gentile, "det snälla plommonet".

Vinresenären som kuskar runt i Toscana kommer säkert stöta på många fler lokala namnvariationer av Sangiovese. Med denna lilla insikt om mutation och kloning kan förvirringen förhoppningsvis minimeras.

Goda viner av gott hantverk

Sangiovesedruvan är som sagt lite knepig att odla. Druvorna mognar långsamt och har ganska tunna skal som lätt skadas av fukt. Att få lapa sol i det heta och torra klimatet i Toscana passar därför Sangiovese utmärkt.

Chianti4

Den mogna druvan har hög syra och mycket tanniner, vilket kräver sin vinmakare för att producera fina viner. Många toscanska vinbönder hävdar att det bara går att göra antingen riktigt dåliga viner eller riktigt bra viner av Sangiovese, ingenting däremellan. Med detta vill de säkert ha sagt att de själva har vad som krävs för att hantera denna bestämda druva – nämligen tålamod, noggrannhet och stor kännedom om vinmakeriet.

För att tämja tanninerna blandas Sangiovese med en liten del andra druvor. Resultatet blir uppfriskande, strama viner men karakteristisk doft av körsbär och kryddor. Ett bra Sangiovesevin är fantastiskt gott och spännande och det gifter sig mycket lyckligt med det toscanska köket.

LÄS MER!
Super Tuscan - supertoscanare
Anrika Castel di Pugna

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer