2Goda Vin & Bryggeri

Friulano – Friulis mest odlade druva

 • 23 aug 2016
Friulano mognar så sakteliga på Angoris vinfält i Friuli. Friulano mognar så sakteliga på Angoris vinfält i Friuli.

Om du ber om ett glas vitt vin i Friuli utan att specificera närmare kommer du högst sannolikt få njuta av ett Friulano, ett ofta friskt och elegant vin med spännande doft och örtiga toner.

Friulano är den mest odlade druvan i Friuli och lika starkt kopplad till området som nebbiolo är till regionen Piemonte. Friuli ingår i regionen Friuli-Venezia-Giuglia, i nordöstra Italien.

Namnbyte från tocai till friulano

Tidigare hette Friulis stora gröna druva tocai men enligt bestämmelser från EU 2007 fick vinet inte längre kallas så. Det ungerska dessertvinet Tokaji ansågs ha mer rätt till namnet och i Ungern ville man ha ensamrätt till varumärket. Druvorna i de båda vinsorterna är så vitt man vet inte släkt med varandra.

År 2008 skördades de sista druvorna under namnet tocai i Friuli. För vinodlarna var nanmbytet inte särskilt dramatiskt, orden ”friuli” och ”tocai” är så tätt sammankopplade att de nästan är synonymer. Därför var det ett enkelt val att ge druvan det nya namnet friulano. För den som reser runt i regionen kommer namnet tocai höras här och var, det lever kvar i vinodlarnas vokabulär, men inga viner tillverkas längre under det namnet.

Friulano hos 2Goda Vin & Bryggeri

2Goda Vin & Bryggeri erbjuder 4 viner från Friuli via Systembolagets beställningssortiment, varav ett är med druvan friulano: 
Villa Locatelli Friulano 

LÄS MER OM REGIONEN OCH VINERNA!
2Goda testar prisbelönt Chardonnay
Viner från Friuli värda att upptäckas!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer