2Goda Vin & Bryggeri

Sardinien en yrvaken vinregion

 • 1 apr 2016
Sardinien bjuder på en mycket vacker färgskala. Sardinien bjuder på en mycket vacker färgskala.

Vi åkte till Sardinien för att lära känna ön, äta och dricka gott och besöka vingårdar. Vi upplevde fantastiska bad, ett landskap som tog andan ur oss, minnesvärda måltider och en nyväckt kärlek till viner av vermentinodruvan. Svårare var det med gårdsbesöken!

Sardinien är liten till ytan men ändå Medelhavets näst största ö efter Sicilien. Det tar inte mer än några timmar att köra från norr till söder och hela tiden skiftar och hänför utsikten. Landskapet bjuder på bergig och karg natur, stränder, olivlundar, vidsträckt vildmark med fritt växande lavendel och timjan, betesmarker och små lugna byar. Kusten växlar mellan vita sandstränder, höga klippor och små steniga vikar.

Sardinien8.jpg 

Lyx blandas med avspänt och enkelt liv

Vi bodde i Olbia på nordöstra Sardinien som utgör inledningen på kustträckan Costa Smeralda, Smaragdkusten. För den som älskar bad och strandliv är detta en plats att längta till. I vattnet utanför kusten trängs overkligt stora privata yachter. På kvällarna öppnas skrovet på yachterna upp och små motorbåtar kör in till land med herrskapen som ska äta middag på någon av lyxrestaurangerna längs stranden. Det är klart underhållande att betrakta, där vi sitter på verandan till någon av de mer modesta, mysiga italienska krogarna och äter en ljuvlig spaghetti allo scoglio (spaghetti med skaldjur) till ett friskt vermentino.

Sardinien växer som vinregion

Sardinien har inte samma vinhistoria och -kultur som italienska fastlandet. Ön styrdes under fyra århundraden av Spanien vilket troligen förklarar varför Sardiniens största blå druva cannonau är spansk (garnacha på spanska). Vinkulturen är förhållandevis ung och produktionen än så länge liten. Länge låg ön som ett bortglömt, islolerat paradis i Medelhavet. Allteftersom turismen tagit fart och Sardinien börjar synas, om än suddigt än så länge, på vinkartan växer vinodlingen. Här finns potential!

Besök som givit mersmak!

Vi hyrde en Smartcar för att lätt ta oss runt på små vindlande vägar till vingårdarna.  Vi är vana vid Toscanas och norra Italiens öppna och gästvänliga vinbönder, där man svänger av från allfarvägarna och hittar små pärlor här och var. På Sardinien var de vingårdar vi hittade som mindre fort med höga stängsel och låsta grindar. Det var förbokning som gällde och vår Smarcart smälte inte riktigt in i miljön. 

En vinproducent lyckades vi besöka och det var verkligen mödan värt. Vigne Surrau ligger några kilometer från staden Arzachena, huvudort på Smaragd- kusten. Gården är vacker, välskött och andas lyx men ändå trivsamhet. Efter en god lunch i gårdens lilla servering, med sallad på tomater som smakar som tomater ska smaka, bjöds vi på vinprovning som var en sann glädje. Vit favorit blev deras Vermentino di Gallura DOCG  så elegant, mjukt och fruktigt! Bland röda viner föll vi för Cannonau di Sardegna DOC med en intensiv, kryddig och mjuk karaktär.  

Vi kommer återvända till Sardinien med målet att hitta viner till 2Goda Vin & Bryggeri!

LÄS MER!
Vigne Surrau på Sardinien
Vad betyder DOC och DOCG?
Hemsida Vigne Surrau

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer