2Goda Vin & Bryggeri

Vigne Surrau på Sardinien

 • 7 apr 2016

Sardinien är en fantastisk ö att besöka men en svårtillgänglig vinregion. Stora vinkooperativ stänger ute turister och mindre importörer. Ett bra tips om du styr kosan mot Sardinien är att besöka vackra och gästvänliga vingården Vigne Surrau.

Vigne Surrau betonar på sin hemsida att de hjärtligt välkomnar besökare och att de inte har skärmat av odlingen och produktionen utan gärna guidar runt på egendomen och berättar om verksamheten. Det är säkert ett mycket medvetet och strategiskt val och Vigne Surrau skiljer sig från många andra vinproducenter på Sardinien.

Stora kooperativ köper upp vinskörden

De sardiska vinbönderna väljer ofta att sälja sina skördar till stora kooperativ eller till stora privata producenter. Härmed skapas ett avstånd mellan vinbonden och vinkonsumenterna. De stora producenterna har inget intresse av att ta emot kreti och pleti utan satsar på professionella relationer och möten som har goda förutsättningar att leda till stor försäljning. Att dyka upp spontant som liten importör, såsom vi har gjort så många gånger i Piemonte, Friuli, Veneto och Franciacorta är inte lätt på Sardininen.

Vigne Surrau en upplevelse!

Vigne Surraus huvudbyggnad och dess omgivingar andas lyx men det räcker att kliva innanför dörrarna för att känna hur trivsam och välkomnande miljön är. Byggnader, inredning och omgivning är allt mycket vackert. Som besökare erbjuds du provsmakning av vinerna och intressant information och kuriosa därtill. Det är bara att landa och njuta av hela härligheten!

Vigne_Surra.jpg

Vinerna på Vigne Surrau produceras av druvorna vermentino, cannonau, carignano, muristellu och cabernet sauvignon. Gårdens odlingar sträcker sig över Sardiniens nordligaste område La Gallura där bland annat öns enda DOCG-distrikt ligger, Vermentino di Gallura DOCG. Sol och värme tillsammans med öns milda men uppfriskande vindar och närheten till havet skapar fina förhållanden. Jordmånen på odlingarna skiftar från kalkrik lera till sand och granit och brukas utifrån de olika druvornas önskemål.

Vigne Surrau är en hett tips om du är på resa på Sardinien och tycker om vin!

LÄS MER!
Sardinien en yrvaken vinregion
Vad betyder DOC och DOCG?
Hemsida Vigne Surrau

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer