2Goda Vin & Bryggeri

Vinets väg i Franciacorta

 • 9 maj 2016

Franciacorta är ett charmerande litet vindistrikt i Lombardiet i norra Italien. Här produceras Italiens bästa mousserande viner men också intressanta stilla röda och vita så kallade curtefrancaviner. I Franciacorta får du en fulländad Italienvistelse över bara en långhelg!

Franciacorta nås för en kortare vistelse via antingen Milanos flygplats Linate, ca 8 mil från Franciacorta, eller Bergamos flygplats knappt 4 mil från vindistriktet. Med hyrbil, lokalsinne och en karta över området är du redo!

Strada del vino

Karta över Franciacorta hittar du i länkarna nedan och väl på plats i området får du en i handen vart du än kommer. Det är organisationen "Associazione Strada del vino Franciacorta" som arbetar med att kartlägga vindistriktet och sätta ut märken längs vägarna i området så att besökare kan hitta fram till vingårdarna för provsmakning, shopping eller övernattning.

Planera lagom!   

Vinvägen i Franciacorta är ca 8 mil lång och kantad av vingårdar, vinbutiker, restauranger, agriturismo (boende på vingård) och fina naturupplevelser. Det är bra att ha bokat boende i förväg men i övrigt innebär ett lagom planerande att det finns utrymme för spontanstopp, överraskningar och inte minst för felkörningar. Karta och vägmärken i all ära, italienarnas starkaste sida är inte att visa den rakaste vägen. Så ha tålamod och låt oväntade platser och upplevelser komma till er längs vägen.

Lago d'Iseo en pärla!

I norr gränsar Franciacorta till sjön Lago d'Iseo, en riktig liten pärla som bjuder på ett alldeles speciellt lugn och vackert ljus. Vid sjön ligger charmiga orten Iseo; här kan du välja att bo eller bara stanna till för några timmars avkoppling med lunch, promenad längst sjön och så klart en glass! Det går båtar härifrån till ön Monte Isola, väl värd ett besök.

Lago_dIseo.jpg

 Länkar till Strada del vino

Nedan finner du länkar till information om Franciacortas vinväg. Har du frågor är det bara att mejla oss på 2Goda så svarar vi så snart och gott vi kan:  

Strada del vino Franciacorta (på italienska)
Strada del vino Franciacorta (på engelska)

Karta med vingårdar (på italienska)
Karta med vingårdar (på engelska)

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.