2Goda Vin & Bryggeri

Underbara Neive!

 • 6 okt 2016
Neive i Piemonte lever och andas vin och vinodling. Neive i Piemonte lever och andas vin och vinodling. Foto: Katarina Kihlberg

Neive är en bedårande liten medeltida by i Le Langhe i regionen Piemonte. De vackra kullarna och slänterna runt byn är fullkomligt pepprade med vinodlingar.

Gamla Neive ligger som en kakdekoration på toppen av en mjuk kulle. Innanför stenmuren strängs husen och de smala gränderna − det tar i runda slängar en kvart att gå rakt igenom byn. Nedanför, på slättlandet, ligger Neive Borgonuovo, den moderna delen av staden som inte alls har samma charm.

Ett visst vinintresse rekommenderas!

Vi tycker Neive är en underbar plats som vi gärna återkommer till, trots att byn är så pytteliten. Betonas bör att det krävs ett visst vinintresse för att uppskatta besöket. Här pratar man vin, smakar vin, odlar vin, skördar vin, tillverkar vin och säljer vin.

Panorama Neive

DSC08278

 

DSC08254

Byborna i Neive är tillmötesgående mot turister, säkert för att besökarna inte är så fasligt många och upplevs som ett uppfriskande avbrott i byvardagen. Också är de nog lite stolta också över denna vackra plats.

Restaurangtips i Neive

Det finns flera bra restauranger i Neive, något ska ju ätas till alla vinerna. Ni får ett genuint trevligt restaurangbesök på Ristorante La Luna Nel Pozzo. Lokalen är precis så ocharmig och kallt upplyst som många italienska restauranger, inget Lady och Lufsen lull, lull här inte. Personalen är artig, superproffsig och lite gammaldags. Och maten är väldigt god och spännande både i smak och i uppläggning. När det kommer till vinet är det ingen dum idé att lägga valet på kyparen. Italienska kypare älskar att få välja vin till gästen och tar uppgiften på största allvar. 

Avkopplande boende på vingård

Första gången vi besökte Neive var 1993 och då hamnade vi på Fattoria San Giuliano. Då en lite yrvaken vingård vars ägare inte var vidare van vid att ta emot besök. Nu är gården helrenoverad och har utökat med agriturismo, bo på vingård.

squarebox layout one small img

Här är det lagom att bo ett par, tre nätter och uppleva lilla Neive, gå på vinprovningar och koppla av vid poolen med en makalös utsikt. Går man inte ner i varv här så vet jag inte vad som krävs för att göra det.

Låt Neive vara en del i resan

Neive är idealiskt att besöka som en del i en rundresa i Piemonte och grannregionen Ligurien. Nära Neive ligger andra vackra och ur vinhänsyn intressanta platser som Alba och Asti. Här odlas de fantastiska vinerna som Barbaresco, Barbera, Moscato och Dolcetto . Det är förhållandevis enkelt att hitta vingårdar här som gärna tar emot spontanbesök.

Ett enkelt och billigt sätt att ta ta sig till Piemonte och Neive är att flyga till antingen Milano Linate eller Bergamo-Orio al Serio och hyra bil där.

LÄS MER!
Arneis - vin på frammarsch
Nebbiolo - Piemontes ädla druva
Nu skördas arneis i Piemonte

Hemsida Fattoria San Giuliano

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri. 

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!