2Goda Vin & Bryggeri

Tips inför Italienresan!

 • 4 okt 2018

Vi svenskar tar gärna seden dit vi kommer. Vi vill ha en så liten turistflagga som möjligt viftande i pannan och komma hem med genuina upplevelser. Jag har ett värdefullt tips för dig som ska till Italien och vill göra rätt och uppleva det bästa!

Italienare är ett mycket stolt folk. De är stolta över sitt land, sin historia, sin kultur, sin mat, sitt vin, sina hem, sin fotboll och sina mammor. Mitt mycket användbara tips rör maten och vinet och helhetsupplevelsen när du besöker en italiensk restaurang.

Vad rekommenderar ni?

När du slår dig ner på en italiensk restaurang eller bar (en enkel bar kan servera hur god mat som helst), kasta gärna ett öga i menyn och fundera över vad du vill äta. Då servitören dyker upp lyfter du genast blicken från menyn, ser lite fundersam, men nyfiken ut, och frågar: "Cosa consiglia" eller på engelska "What do you recommend". Nu är du hemma! Du har visat att du respekterar servitörens yrkeskunnande och att du är intresserad av att få smaka det bästa huset har att erbjuda, i mat och dryck. Det som följer blir med stor sannolikhet ett roligt samtal, kanske med en och annan språkförbistring beroende på den samlade språkkunskapen, där du och ditt sällskap lotsas fram till en beställning med mat, vin och vatten som kommer förgylla dagen eller aftonen. Återkommer ni kvällen efter kommer ni redan behandlas som stammisar!

Italiensk bar 
En miss i räkningen blev det för en god vän som skulle äta i en by en bra bit utanför Rom. Kyparen, som bara behärskade världens vackraste språk, rekommenderade den ena rätten efter den andra och min vän med sällskap nickade intresserade hela tiden, men förstod egentligen inte så mycket. De tänkte att det som lyssnade till  var en första introduktion av vad som fanns på menyn och sen skulle de få möjlighet att bestämma sig. Plötsligt var kyparen nöjd och gick, om än med en lite förbryllad min. Det blev en kämpig eftermiddag med väldigt många rätter! Fast gott så klart!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.