2Goda Vin & Bryggeri

Världens godaste glass!

 • 30 maj 2017

Det är rätt kaxigt att påstå att man serverar världens godaste glass i en liten bar i en liten stad i Italien − landet som erbjuder världens godaste glass överallt. Ottimo är den i vilket fall som helst, glassen på torget i San Gimignano. Och platsen i sig är magnifik.

Det finns några stycken muromgärdade, medeltida städer på toppen av kullar i Toscana. San Gimignano är en av dem, alldeles lagom stor för en dagsutflykt om du semestrar i Florens-Siena-regionen. Den lilla staden, ca 7 800 invånare, ligger 334 möh och bjuder på smala gator som här och var öppnas upp i en makalös utsikt.

San Gimignano gränd Katarina Kihlberg

Utsikt San Gimignano Katarina KihlbergSan Gimignano utsikt balkong Katarina Kihlberg

Unikt för San Gimignano är stadens alla bevarade torn. Att bygga på höjden, högre än alla andra, är ett klassiskt grepp genom historien för att visa makt, politisk eller ekonomisk. San Gimignano hade som mest 72 torn, och har kallats medeltidens Manhattan. Tornen användes som försvar och bostäder och för att visa vem eller vilken familj som var störst, bäst och vackrast. Idag finns 13 torn kvar, vilket känns mycket med tanke på vad de har fått utstå av krig och förstörelse. Vi tar oss upp i Torre Grosso och blickar ut över staden, landskapet och historien.

San Gimignano utsikt2 Katarina KihlbergSan Gimignano utsikt Katarina Kihlberg

San Gimignano bland taken Katarina KihlbergSan Gimignano torn Katarina KihlbergSan Gimignano servering Katarina KihlbergSan Gimignano tak tvätt glass Katarina Kihlberg

Från toppen av Torre Grosso ser vi ner på de lägre byggnaderna, där någon har förstått vad ett högt gammalt torn ska användas till.

San Gimignano bland tornen Katarina Kihlberg

Hoppas ni hittar vägen förbi San Gimignano vid tillfälle.
Och glöm inte käka glass!

Relaterade artiklar hos 2Goda Vin & Bryggeri
Fattoria Valacchi i Toscana
Toscana tämjer Sangiovese
En lisa för själen
Vad betyder DOCG och DOC

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer