2Goda Vin & Bryggeri

Agriturismo Il Greppo

 • 12 mar 2016
Här huserade vi och mådde finfint! Här huserade vi och mådde finfint!

I de nobla vinernas landskap, mellan Montepulciano och Siena, ligger Agriturismo Il Greppo. Som så många andra vinodlare i Italien har familjen Parigi här skapat en charmig kombination av vinodling, vinmakeri och turism.

Agriturismo, bo på bondgård, har vuxit fram i Italien som ett sätt för bönderna att säkra framtiden och skapa stabilare inkomstkällor. En vinbonde mitt i Toscana vet vilken pärla han sitter på; vem vill inte koppla av några dagar i denna undersköna miljö som bjuder på några av Italiens bästa viner, underbar mat, fascinerande kultur och historia i varje vrå.

Vi är i Toscana!

Agriturismo Il Greppo drivs sedan 1962 av Romano och Lia Parigi, idag tillsammans med sönerna Paolo och Luigi. Gården renoverades med smak och omsorg när den byggdes om för att ta emot turister och har nu 10 lägenheter i olika storlekar inhysta i gamla, fina tegelhus. Husen ligger lite här och var en bit från mangårdsbyggnaden, inbäddade i grönska, så gästerna riskerar inte att kliva på varandra. Hela härligheten ligger på en höjd med utsikt över mjuka vinbeklädda kullar, silverglänsande olivlundar, solrosfält och cypresser på rad längs vägkanterna. Vi är i Toscana helt enkelt!

toscana7

Lokal, vällagad mat

Vi bodde några nätter på Il Greppo mitt i hetaste juli och fann där en perfekt kombination av avkoppling en stund vid poolen eller på terrassen, vinprovning på gården, besök på andra vingårdar och utflykter till Montepulciano, Siena och Florens. Familjen Parigi erbjuder tre rätters middag på kvällarna till bra pris. Maten är lokal, vällagad och god och serveras till gårdens egna viner i charmig familjär miljö. Det snålas varken på mat eller vin kan jag lova!

Eftersom hela Toscana är som ett uppdukat bord av läckerheter är det lockande att lämna gårdens kök någon eller några kvällar och äta "ute". Ett tips om ni bor på Il Greppo är att besöka La Toraia, en läcker köttrestaurang mitt ute på landet där du bokstavligen äter i stallet. Gott och annorlunda! Ring och boka bord, det är mycket populärt alla dagar i veckan.

LÄS MER!
Agriturismo i Greppo 
Restaurang La Toraia

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Mer i denna kategori: Vinitaly gav nya kontakter! »

Exklusiv blandlåda

Castel Sallegg Exklusiv blandlåda samlar våra favoriter från greve von Kuenburgs slott Castel Sallegg i Alto Adige. Till en festlig måltid och till ingredienser som är värda det där extra i glasen har ni hittat vad ni söker. Pris: 1008 kronor

LÄS MER OCH BESTÄLL
Castel Sallegg Exklusiv

Blandlåda exklusiv Castel Sallegg Pinot Nero Lagrein Moscato Giallo

Beställ vin!

Vinerna som 2Goda importerar finns i Systembolagets beställningssortiment. Har du aldrig beställt vin på det viset - vilket är väldigt enkelt - berättar vi i den här YouTube-filmen! 

Hur du beställer vin hos 2Goda!

Blandlåda Piemonte

Måltiden är komplett med Il Casetta Superiore! Vita vinet ROERO ARNEIS till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA till pastan eller lättare kötträtter och ROERO till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda! Pris: 918 kronor

 

LÄS MER OCH BESTÄLL
Il Casetta Superiore

Blandad låda Casetta Superiore 1

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder viner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vinbonden är viktigt för oss, liksom att hitta viner som tilltalar både dem som vill förkovra sig i doft och smak och dem som helt enkelt söker ett gott vin till god mat. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om vin, resor och livets goda.