2Goda Vin & Bryggeri

Historien om Super Tuscan

 • 9 dec 2015
Supertoscanare kommer från supervackra Toscana. Här utsikt från kyrktornet i Montepulciano. Supertoscanare kommer från supervackra Toscana. Här utsikt från kyrktornet i Montepulciano.

Super Tuscan låter som något jag skulle kunna tanka bilen med. I stället är det benämningen på en grupp viner från Toscana med ansett hög kvalitet. Supertoscanare är lite av utbrytarkungar i det italienska regelsystemet för klassificering av viner.

För att förstå upprinnelsen till Super Tuscan behöver vi gå tillbaka till efterkrigstiden när Toscanas Chiantiviner blev oerhört populära, i och utanför Italien, med en intensiv produktion över hela regionen som följd. För att möta efterfrågan släppte vinmakarna på kvalitetskraven och började blanda in sämre druvor än de traditionella sorterna. Kvalitén på vinerna sjönk drastiskt och till slut förknippades Chiantivinerna mer med den charmiga, bulliga bastklädda flaskan än med gott och bra vin.

DOC-klassificering 

Det var inte bara i Toscana som italienska viner producerades med för mycket fokus på mängd och för lite omsorg om hantverket. Under 1960-talet blev det nödvändigt att bringa ordning i kaoset om Italien skulle leva vidare som stort vinland. Efter fransk förlaga skapades klassificeringen DOC (Denominazione di Origine Controllata, ungefär kontrollerat ursprung), med målet att höja och stabilisera kvalitén på italienska viner (läs mer: Vad betyder DOC och DOCG?).

Markisen och enologen gör revolution

Samtidigt med den här utvecklingen tillverkade markisen Incisa della Rocchetta vin på sin vingård Tenuta San Guido, i toscanska distriktet Bolgheri. Redan på 40-talet började han att experimentera med att blanda Bordeuaxdruvor med Sangiovesedruvan, som traditionellt är huvuddruvan i Chiantiviner. Till skillnad från de vinbönder som blandade in sämre druvor i vinerna för att öka produktionen var markisens syfte att utveckla ett riktigt bra vin på riktigt bra druvor. Rocchetta kände sin jord väl, den var stenig och hade samma karaktär som jorden där de franska vinbönderna i Bordeaux så lyckosamt odlade sin Cabernet Sauvignon, den mest kända av alla blå druvor. Tillsammans med enologen Giacomo Tachis utvecklade markisen ett vin som fick namnet Cabernet Sauvignon Sassicaia. Fenomenet Super Tuscan var fött, men det visste man inte då.

Vi går nu framåt i tiden igen och se vad som hände när DOC-klassificeringen skapades. Det var en god sak i det att kvaliteten överlag på italienska viner höjdes och stabiliserades och det blev lättare fär konsumenterna att hitta bra viner. Bland några toscanska producenter väcktes dock irritation över de stelbenta reglerna; de kände sig begränsade i sin vilja att utveckla nya kvalitetsviner. De följde därför Incisa della Rocchettas koncept och började blanda in både Cabernet Sauvignon och en annan fransk druva, Cabernet Franc, i sina viner.

Fina viner blir Vino da Tavola

Eftersom tillverkningen inte följde DOC-reglerna, som kräver inhemska druvor, klassades dessa nya viner ner till Vino da Tavola, den lägsta klassen på italienska viner. Detta ansågs så klart inte rättvist och något behövde göras. Ganska snart marknadsfördes vinerna i stället som Super Tuscan  – supertoscanare och vann snabbt mark som röda viner av riktigt fin kvalitet. Med pris därefter!

Det finns i huvudsak tre sorters Super Tuscan på marknaden: en blandning av Sangiovese och icke inhemska druvor, 100 % icke inhemska druvor eller 100% Sangiovese. Klassificeringen av italienska viner har liberaliserats för att möta denna nya trend, exempelvis har föregångaren till Super Tuscan, markisens Cabernet Sauvignon Sassicaia, välkomnats in i DOC-världen under namnet DOC Bolgheri Sassicaia.  

Köp Super Tuscan hos 2Goda

Vi köper vårt Super Tuscan från Castel di Pugna utanför Siena. Vinet säljs än så länge endast till restauranger, in via Systembolaget:
Castelpugna Supertuscan IGT

LÄS MER!
Vad betyder DOC och DOCG?
Vad är Vino da Tavola och IGT?

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri

Mer i denna kategori: Vad betyder DOC och DOCG? »

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer