2Goda Vin & Bryggeri

Viner från Friuli värda att upptäckas!

 • 30 mar 2016
Vingårdarna i Friuli är öppna och välkomnande. Vingårdarna i Friuli är öppna och välkomnande.

Friuli ligger avsides det mest vältrampade turiststråken i Italien. För de som väljer den här vägen väntar vacker natur, gästvänliga människor, massor med kultur, gott kök och inte minst fruktiga, eleganta viner.

Friuli tillhör regionen Friuli-Venezia Giulia i nordöstra Italien. Vin har odlats här sedan antiken. Vinbönderna i området kan inte tala sig varma nog om hur goda förutsättningarna är för att göra bra viner. Läget mellan alperna i norr och Adriatiska havet i söder skapar en balans i klimatet som gynnar druvornas utveckling och fyller dem med fruktiga smaker och en bitande syra.

Brådska lönar sig inte!

Senast vi på 2Goda Vin & Bryggeri besökte regionen var i somras. Målet var dels att hitta riktigt goda viner, dels att lära känna både vinerna och platsen bättre. Inget av detta är svårt! Gästvänligheten i Friuli är stor och tempot något lugnare än i många andra delar av Italien. Det är smidigt att köra runt i området och spontant besöka vingårdar utan att förboka. Vi möts av öppna, vänliga vinbönder som tar emot med en blandning av behagligt lugn och en iver att få berätta om sin odling och sina viner. Brådska lönar sig inte här! Redan första dagen går pulsen ner till en mycket angenäm nivå.

Friuli nästa stora vinregion?

I Sverige är vinerna från Friuli inte de mest kända. Vi besöker de två DOC-områdena Friuli Colli Orientale och Collio. Vinerna härifrån har fått ett enormt uppsving I Italien på senare år och börjar vinna mark även utomlands. Kvaliteten på vinerna har höjts avsevärt. Vinerna produceras i huvudsak på små familjeägda vingårdar som prioriterar mindre skördar med bra, välmående druvor framför kvantitet.

Friulano2

Kombinationen av Friulis vackra landskap, behagliga människor och möjligheten att utan att trängas få njuta av mat, vin och underbart klimat gör att jag vågar gissa att Friuli blir en ny italiensk turistfavorit och med det kommer vinerna att få den uppmärksamhet de är värda.

Viner från Friuli hos 2Goda

2Goda Vin & Bryggeri erbjuder 4 viner från Friuli via Systembolagets beställningssortiment och ytterligare 4 till restauranger, se: Våra produkter 

LÄS MER OM REGIONEN OCH VINERNA!
2Goda testar prisbelönt Chardonnay
Angoris i Friuli

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!