2Goda Vin & Bryggeri

Hur viktig är årgången på vinet?

 • 2 okt 2016
Ett Vino Nobile di Montepulciano årgång 2013. Vad betyder årgången för vinet? Ett Vino Nobile di Montepulciano årgång 2013. Vad betyder årgången för vinet?

Du står där i vinbutiken på semestern med två flaskor av samma vin men med helt olika pris. Vid en noggrannare titt på flaskorna ser du att vinerna är från olika årgångar. Vilken är skillnaden och bör du välja vin utifrån årgång?

Först och främst: vad berättar årgångstalet på flaskan? Jo, det talar helt enkelt om vilket år druvorna som vinet är tillverkat av har skördats. Det har alltså ingenting att göra med vilket år vinet börjar säljas.

Klimat, mesoklimat, mikroklimat och druvsort

Många olika faktorer påverkar resultatet av ett vin: druvsorten, klimatet, jorden, hur man arbetar på vingården, tillverkning och lagring. Av dessa faktorer är det klimatet och på sätt och vis också druvsorten som påverkar årgången på vinet.

Klimatet handlar om vädret och vädret påverkar druvornas utveckling under hela växtsäsongen. Hagel är exempelvis inte vinbondens bästa vän – knoppar kan förstöras helt, bark skadas och druvor få stötskador. Sol är bra men i lagom mängd, regn välkommet men inte under perioden före skörd, det kan leda till blaskigt vin. En säsong med varma dagar, svala nätter och relativt torrt väder ger mer och bättre druvor än ett regnigt och fuktigt år. 

Vi ser gärna klimat som typiskt för ett land eller en viss region, men vinodlingen påverkas i högsta grad även av meso- och mikroklimatet, det vill säga förhållandena som råder på en viss begränsad plats. Mesoklimat är förhållanden som kan uppstå inom ett visst begränsat område som i en dal eller en by medan mikroklimat avser riktigt små ytor som en specifik rad vinrankor eller ett hörn av en odling. Träd som silar hård vind, sluttningar som är vända mot solen, bebyggelse som skapar blåshål, dalar som ligger i skugga och höga kullar som ger svalka är exempel på hur meso- och mikroklimat skapas.

Jag nämnde att druvsorten på sätt och vis påverkar årgången och syftar då på att olika sorters druvor klarar vädrets växlingar olika bra.

Bra och dåliga årgångar – hur viktigt är det?

Vädret skapar alltså olika förusättning för vinodling på olika platser från år till år, vilket påverkar kvaliteten på druvorna. Av denna anledning anges året då druvorna skördats på vinflaskan och priset kan skilja rejält beroende på om årgången anses bra eller dålig. Hur viktigt är det då att leta bra årgångar?

Naturligtvis ska den intresserade inte tveka att fördjupa sig i årgångstabeller och söka efter de bästa årgångarna. Ska du köpa ett dyrare vin och vin som ska lagras länge kan det också vara intressant att ta reda på hur olika årgångar har varit.

Andra kan lyssna på de fler och fler vinkunniga både i Sverige och utomlands som tonar ner betydelsen av vinets årgång för gemene vinkonsument och särskilt för viner som ska drickas ganska omgående. Långt viktigare är att vinbonden tar väl hand om sin skörd, plockar bort dåliga druvor och gör ett bra jobb under vintillverkningen. Årgångarna kan absolut skilja sig i smaken men det behöver inte betyda att det smakar bättre eller sämre. Dagens vintillverkning är helt enkelt så bra överlag att även dåliga årgångar ger goda och bra viner.

En sammanfattande tumregel skulle kunna vara: Bra årgång sparas länge, dålig årgång - drick nu!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer