2Goda Vin & Bryggeri

Beskära och binda upp vin

 • 19 apr 2016
Pergolauppbindning bildar ett täckande tak när bladen spricker ut. Pergolauppbindning bildar ett täckande tak när bladen spricker ut.

Det finns olika tekniker för att beskära och binda upp vinrankor i en professionell odling. Det är ett tålamodsprövande men ack så viktigt arbete. Hela vinrankans allmänna hälsa påverkas av hur arbetet utförs och i förlängningen druvornas och vinets kvalitet.

Syftet med beskärning och uppbindning är, förutom att minska risken för mögel och svampsjukdomar genom att få upp rankorna från marken, att skapa optimal balans mellan rötter, bladverk och druvkart. Det är en liten vetenskap och det finns många experter på området!

Viktigt att välja rätt metod!

Vilken metod som används på vingården påverkas av växtplatsen, dvs klimat och jordmån, av vilken druvsort som odlas och av vilka maskiner som används under skörden. Det är gårdens enolog, dvs vinexpert, som listar ut vad som är optimalt. Har vingården ingen enolog anställd finns kunskap om detta hantverk bland gårdens ägare, ofta sedan generationer tillbaka.

Gobelet, Guyot, Cordon och pergola

Jag tar upp grunden i fyra vanliga beskärnings- och uppbindningsmetoder här. När de används ute i vinodlingarna kan små variationer förekomma för att man helt enkelt har anpassat och utvecklat efter vad som visat sig fungera bäst.

Gobelet är en gammal hederlig metod som förr var absolut vanligast. Stammen står utan stöd och tillåts bli mellan 25 och 50 cm hög. Från den släpps tre till fem grenar upp och två till tre skott lämnas på varje gren. Gobelet betyder bägare på franska och syftar här till formen som vinrankan får när den är avlövad. Med löv ser den mer ut som en buske. Detta är främst en beskärningsmetod eftersom ingen direkt uppbindning krävs. I torrt klimat används denna metod fortfarande flitigt eftersom det täta lövverket skyddar mot stark sol och uttorkande vindar.

Guyotmetoden låter rankan växa på spaljéer som bildar långa rader. Spaljén består av horisontella ståltrådar i flera olika höjder. Det finns enkel och dubbel Guyot. Enkel Guyot innebär att ett av den gångna säsongens årsskott närmast stammen får vara kvar, allt annat beskärs bort. Skottet böjs ner och binds horisontellt längs den nedersta tråden i spaljén. Detta skott blir nästa säsongs huvudgren från vilken nya årsskott skjuter upp och binds mot spaljétrådarna. Dubbel guyot innebär att två årsskott får vara kvar, som binds åt varsitt håll längs den nedersta spaljétråden. En variant är att binda årskotten i en båge, se bild nedan.

Guyot med bge1

Cordonmetoden använder samma typ av spaljé som Guyot. En gren binds upp längs den nedersta ståltråden. På denna gren sparas ca 3-5 grenstumpar med 2 skott på varje stump som kommer växa upp längs spaljén och bilda den nya vinrankan, se bild nedan.

Cordon de Royat1

Pergolauppbindning är en vanlig metod i Italien. Rankan binds upp högt och bildar under säsongen ett täckande tak. Pergolan skyddar dels mot solen, dels höjer den vinrankan högt över marken så att den luftas under de fuktiga sensommar- och höstmånaderna. Se bild för pergolametoden längst upp i artikeln.

 Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

OM 2GODA

2Glascapi2

2Goda drivs av oss, Håkan och Katarina Kihlberg. Vi erbjuder kvalitetsviner från noga utvalda, småskaliga vinproducenter i Italien. Goda relationer med vin- bonden är viktigt i vårt arbete, liksom att hitta viner som tilltalar både dem söker ett gott vin till måltiden och dem som vill förkovra sig i dofter och smaker. Förutom möjligheten att köpa bra viner erbjuder 2Goda givande läsning om Italiens härliga vinvärld.

2GODA VINBREV

Utvalda viner

 • Villa Locatelli Friulano

  Villa Locatelli Friulano

  Friskt och elegant vin

  Friskt och elegant vin med smak av sommar! Bjud gärna som aperitif, till ostbrickan eller nyskördad sparris och till lätta soppor och rätter av fisk och skaldjur.

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Poderi Vaiot Barbera d'Alba

  Ett riktigt fint Vingårdsbarbera!

  Detta innebär att vinet fångar upp gårdens egenhet och personlighet. Medelfylligt och välbalanserat som sällskapsvin, till smakrika pastarätter, till de flesta kötträtter samt smakrika ostar.

  Läs mer

 • Valpolicella Classico

  Valpolicella Classico

  Ny favorit!

  Mycket väl sammansatt, smakrikt, friskt och fruktigt Valpolicella Classico med balanserade tanniner och syra. Perfekt till rätter av pasta, kött och fågel som inte är alltför kraftiga i smaken.

 • Chardonnay Brut

  Chardonnay Brut

  Torrt och friskt bubbel!

  Till sommarens aperitif, antipasti och lätta rätter av fisk och pasta passar detta spumante Brut från Piemonte utmärkt. Eller bjud till student och trädgårdskalas!

  Läs mer

 • Castel Sallegg Lagrein

  Castel Sallegg Lagrein

  Marinerar munnen med smaker!

  En spännande druva och ett härligt vin! Fylligt med kraftfull karaktär, distinkta tanniner, fin fruktighet och en viss krydda. Passar till en vid skala av smakrika kötträtter, gärna grillat, och vilt. Suveränt till grönmögelost!

  Läs mer

 • Poderi Vaiot Roero

  Poderi Vaiot Roero

  Nebbiolo när det är som bäst!

  Nebbiolodruvan kommer verkligen till sin rätt i detta utvecklade, väl sammansatta vin, Pierin. En fin, komplex karaktär gör att vinet passar till de flesta kötträtter. Tydliga, behagliga tanniner och lång, angenäm eftersmak.

  Läs mer

 • Il Casetta Superiore

  Il Casetta Superiore

  Blandad låda från Piemonte!

  Måltiden är komplett! Vita vinet ROERO ARNEIS 'Franco' till fisk och skaldjur, röda vinerna BARBERA D'ALBA 'Lupestre' till pastan eller lättare kötträtter och ROERO 'Pierin' till kraftigare rätter av kött och vilt. 2 flaskor vardera av 3 fina viner i samma låda!